У національному парку на Рівненщині вперше зафіксували рідкісного червонокнижного метелика

Влітку цього року на території Нобельського національного природного парку вперше був зафіксований мінливець великий. Цей вид метеликів рідкісний, його занесено до Червоної книги України.

Повідомили на сторінці парку у Фейсбуці.

Мінливець великий зустрічається у листяних та мішаних лісах, узліссях та невеликих галявинах вздовж берегів водойм, на узбіччях доріг, просіках тощо. Літають у кронах дерев, у спеку спускаються до землі, скупчуючись у вологих місцях, особливо на лісових дорогах. Літають здебільшого у спекотні години. У прохолодну погоду метелики лишаються у своїх схованках.

Самиці більші за самців, мають більше коричневого відтінку та менш інтенсивний синій перелив. Насичений пурпурно-блакитний блиск на крилах самця структурно утворюється світлом, що заломлюється ребрами на лусках крил. Колір видно лише під певними кутами та за умов яскравого освітлення.

Самка відкладає по 1–2 яйця на нижню поверхню листка або кору гілки, розвиток яких відбувається 8-14 днів. Гусениці зелені з жовтими цятками та світлими смужками. На передньому кінці тіла знаходяться два довгі вирости. Зимує гусінь у коконі з павутиння та листя на гілці, на лялечку перетворюється наприкінці весни. Розвиток лялечки триває 2–3 тижні. Живляться ці метелики соком берези, клена та інших дерев.

До зменшення чисельності виду призводить руйнування їхніх оселищ, відлов для колекцій, а також природня низька чисельність.

Читайте також