У нацпарку на Рівненщині квітує один із найкращих медоносів, що є в Україні

У Нобельському національному природному парку розповіли про один із найкращих медоносів, що досить поширений в Україні, - липу. Саме зараз, у середині червня, це дерево квітує. Хоча, як зазначають працівники НПП, колись липи цвіли в липні. Саме тому другий місяць літа отримав таку назву. Та клімат змінюється й у зв'язку з цим ці дерева квітують у середині червня.

Українська назва «липа» походить від давньослов'янського «липати» — липнути. У дерева - липкі бруньки, листя та внутрішня поверхня кори. Інколи листя виділяє так багато липкої рідини, що вона навіть капає. Належить дерево до родини липових, що об'єднує 45 родів і понад 400 видів.

Липа - широко поширена в Україні й багатьох інших країнах. Найкраще дерево росте там, де досить теплий і дощовий клімат. У місцях, де недостатньо дощів, липа не досягає тих розмірів, які має навіть за холодних кліматичних умов, але при підвищеній вологості. Дерево задовольняється різними видами ґрунтів і легко засівається саме по собі. Липа розмножується не лише насінням, а й порослю від пеньків, відсадками й кореневими паростками, причому паросткову здатність зберігає до глибокої старості.

В Україні найбільш поширена липа серцелиста або дрібнолиста, яка названа так тому, що її листя порівняно невелике за розмірами, а за формою - схоже на серце. Ця порода в насадженнях досягає висоти 27-30, зрідка 35-40 м; товщини стовбура - до 2 м. Діаметр стовбура, особливо могутніх лип, може сягати чотирьох-п’яти метрів. Кора на старих деревах - тріщинувата; на молодих - гладенька, темно-сіра, а на гілках - жовтувато-зелена.

Цвісти липа починає тільки у віці 20-30 років.

Рослина відзначається завидним довголіттям, адже живе до 400 років. Окремі дерева доживають до 1200-1300 років. В Україні найстарішою є липа Богдана Хмельницького, яка росте у Львівській області. Уважають, що цьому дереву приблизно від 600 до 800 років, обхват його стовбура складає 7,2 метра, а висота – 15 метрів.

Липа є одним із кращих медоносів. З одного гектара липового лісу виходить до 1500 кг меду. Для бджіл, джмелів і багатьох інших видів комах цвітіння липи - найбільш благодатна пора. Учені підрахували, що квітучу липу відвідують понад 70 видів комах.

Також липу широко використовують у традиційній медицині. Окрім того, на вулицях міст і селищ липа з величними та густими кронами дає багато тіні, покращує тепловий режим, поглинає шум і виділяє велику кількість фітонцидів, що убивають хвороботворні бактерії — збудників різних хвороб. У світі налічується безліч різних видів лип, але всі вони тією чи тією мірою схожі між собою.

Читайте також