У нацпарку на Рівненщині мешкає єдиний представник ряду Черепах, що трапляється в Україні (ФОТО)

Європейська болотяна черепаха (Emys orbicularis) – єдиний представник ряду Черепах, який трапляється у природі України, зокрема й на території Нобельського національного природного парку.

Трапляється болотяна черепаха в лісових, лісостепових і степових районах, поблизу боліт, плавнів, озер, ставків, меліоративних каналів, річкових заток зі стоячою або слабопроточною водою з мулистим дном. У неглибоких спокійних водоймах вона тримається на невеликій глибині, досить швидко повзає дном або плаває завдяки перетинкам між пальцями.

Болотяні черепахи всеїдні, але віддають перевагу кормам тваринного походження: комахам, ракоподібним, молюскам, пуголовкам і жабам, рибі, також поїдають водорості. Знищуючи личинки комарів і хворих риб, вони приносять користь людям. Накопичуючи певну кількість енергії, ці холоднокровні тварини витрачають її в десятки разів менше, ніж теплокровні тварини такого ж розміру. Мала активність дозволяє їм не відчувати голоду впродовж кількох тижнів.

У травні-червні болотяні черепахи виходять із води й відкладають яйця. Найбільшу активність вони проявляють у денну пору. Черепахи охоче гріються на сонці, адже потребують не лише тепла, а й ультрафіолету. Інакше не виробляється вітамін D3, без якого деформується панцир. Однак зустрітися з черепахами не так просто, адже за найменшої небезпеки вони миттєво пірнають у воду. Раз на 15-20 хвилин болотяні черепахи підіймаються на поверхню водойми, аби запастися повітрям.

Зимують черепахи, закопуючись у мул на дні водойм, які не промерзають до дна, і виходять на поверхню в перші тривалі теплі весняні дні.

"Якщо весною ви побачите черепаху, яка пересувається далеко від водойм, то приберіть її з автошляхів та не тривожте, бо це може бути самка, що йде відкладати яйця", - наголошують працівники нацпарку.

Тривалість життя болотяної черепахи становить кілька десятків років.

"Буває, оселивши черепаху вдома, люди починають годувати її травою, капустою та іншими овочами, не поцікавившись, який раціон потрібен насправді. На такій голодній «дієті» тварина витримує недовго — менше року. Саме з її відловом і утриманням у неволі найчастіше пов’язують значне зменшення популяції європейської болотяної черепахи. Особливо прикро, що тварин найчастіше підбирають із берега саме в період їхнього розмноження, це зазвичай закінчується загибеллю черепашенят", - розповідають у НПП.

Болотяна європейська черепаха як вид, близький до уразливого стану в природі, занесена до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Європейського Червоного списку, а також охороняється Конвенцією про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, що забороняє володіння ними та продаж.

Читайте також