У нацпарку на Рівненщині показали хутір, де від розстрілу заховали єврейську сім`ю (ФОТО)

На сторінці Національного природного парку "Пуща Радзівіла" на Рівненщині показали фото хутора, де під час Другої світової війни мешканці заховали єврейську сім'ю.

"Чудове місце свого часу обрали люди для своїх поселень – з одного боку були віковічні ліси, а з іншого – річка Студениця. Неподалік болото для сінокосу та випасу худоби. Два береги Студениці сполучав місток. Про його існування зараз нагадують дерев’яні палі, вбиті в дно річки ще понад сотню літ. Тому й почали називати цю місцевість – Підмосток (Пудмосток, Подмосток). На польських картах 30-х років минулого століття ця місцевість позначена як futor Podmostek. Нині ж тут надзвичайно тихо і спокійно. Мова йде про урочище Підмосток, яке знаходиться за 4-5 км від села Глинне та входить у межі НПП "Пуща Радзівіла", - йдеться у дописі нацпарку.

Зараз лише невеличкі три горбочки нагадують про колишнє хутірське життя. Це хáтнища трьох братів – Івана, Андрія та Наума Рябущиців. А першим поселенцем ще в кінці ХІХ століття був їхній батько Пилип. Найближчими їх сусідами (аж за півкілометра) були такі ж самі хуторяни – Рогульчики.

Серед дерев-довгожителів – поодинокі кремезні дуби, ялина та сосна. А доповнюють цю неповторну картину вулики-колоди, що поважно розмістилися на міцних гілках цих дерев. Помітно поширені кущі ялівцю звичайного. Ну а який же хутір без груші-дички. Колишні городи вже позаростали. З господарських споруд найбільше простояв тік, але його розібрали майже двадцять років тому. Гарно зберігся колодязь – під березою ще помітний давній зруб.

Окремої історії заслуговує справжній подвиг, який вчинила родина Рябущиця Івана у роки Другої світової війни. Ризикуючи своїм життям, вона прихистила і врятувала від загибелі єврейську сім’ю Суровичів. Ці євреї зуміли втікти під час страшного розстрілу у Березові восени 1942 р. Дві дорослі жінки та троє малолітніх дітей довго блукали навколишніми лісами, поки не натрапили на хутір. Майже два роки милосердні люди переховували їх в хатинці на болоті та забезпечували їжею. За це рятівники з хутора Підмосток державою Ізраїль у 2008 р. були удостоєні звання «Праведник народів світу». Імена Івана та Марії Рябущиців, їхньої дочки Варвари Рогульчик викарбувані на Стіні Честі в Саду Праведників меморіального комплексу «Яд Вашем» у Єрусалимі. Від України там уже є понад 2,5 тисячі імен.

Як повідомляє дослідник Іван Скаковець, за часів повоєнної колективізації мешканці хутора Підмосток були зараховані до колгоспу імені Шверника. Орієнтовно з кінця 60-х – у 70-х рр. ХХ ст. людей масово переселяли з хуторів до сіл. Така доля чекала і Підмосток – хуторяни облаштувалися у Глинному. Натомість ці землі відійшли до радгоспу «Березівський». Колишні городи стали радгоспними полями, де сіяли жито. Побудували кошару – літній табір для корів. До речі, молоко в бідонах зберігали у природному холодильнику – глибокому колодязі під дубом.

"З часом зникнуть сліди оздобленого вродою природи колишнього селянського гнізда. Хутірське життя залишиться тільки в спогадах. Адже потрібно передати наступним поколінням пам'ять роду, двору, пам'ять родинного тепла і коріння", - пишуть на сторінці нацпарку.

Фото - Іван Скаковець.