У нацпарку на Рівненщині помітили птахів, чисельність яких неухильно скорочується (ФОТО)

Ілюстративне фото

Нещодавно співробітники Нобельського національного природного парку на озері Хоромне помітили гагару чорноволу (чорношию). В Україні це пролітний вид. Гагара – водоплавний птах середнього розміру: маса тіла – 2-3 кг, довжина тіла 58—73 см, розмах крил 110—130 см. Зустрічається на всій території України, але лише під час весняних і осінніх міграцій.

Під час осіннього перельоту гагари чорноволі летять, зазвичай, зграйками по 4-7 особин, зрідка поодиноко. Під час інтенсивного перельоту трапляються зграї до 350 птахів. Під час перельотів тримаються великих річок, водосховищ, озер, де зустрічаються до самого льодостану восени і з'являються навесні, як тільки зійде лід. Селяться вони на озерах, що поросли значною кількістю рослин у прибережній частині.

Основу раціону складає риба. Їжу добуває, пірнаючи під воду та захоплюючи дзьобом. Пухових пташенят вигодовують водними безхребетними, головним чином ракоподібними, а пізніше — дрібною рибою. Максимально зафіксована тривалість життя: 27 років.

Незважаючи на те, що чорношия гагара досить широко поширена, чисельність її неухильно скорочується. Основна причина скорочення чисельності  – зростання фактору неспокою внаслідок інтенсивного відвідування берегів озер рибалками і туристами. При цьому птахи довго не повертаються на гніздо і кладка стає легкою здобиччю хижаків. Часто відвідувані водойми птахи перестають використовувати для гніздування.

Автор фото: Сергій Потапчук.

Читайте також