«У рідних - сльози, але давали згоду»: як роблять операції з пересадки органів у Рівному

За останні роки в Україні трансплантація зрушила з мертвої точки. Це відчули і мешканці Рівненської області. За останній рік у центральній міській лікарні обласного центру провели три операції із пересадки серця.

Вперше її зробили у грудні 2020-го року. Донором став рівнянин 1981-го року народження, який отримав несумісні з життям травми. Рідні дали дозвіл на забір сердечного органу, що дозволило врятувати життя іншій людині. «Нове» серце отримав житель Сарненського району. Чоловік 1974-го року народження успішно переніс операцію.

Другу операцію провели у травні 2021-го року. Тоді донорське серце отримав 49-річний мешканець Рівненської області, донором став 30-річний житель селища Клесів, який напередодні потрапив у ДТП на мотоциклі. Чоловік помер 12 травня, а згодом, отримавши дозвіл від рідних та слідчого, а також в присутності судово-медичного експерта, у померлого взяли три органи для трансплантації.

Втретє пересадку серця у Рівному здійснили у липні. Тоді шанс на друге життя отримала 60-річна жінка, їй пересадили серце 45-річного чоловіка. Обоє – мешканці нашої області.

Заступник головного лікаря Центральної міської лікарні Рівного Ігор Дундюк розповів журналістам Рівне Медіа, що заклад працює над розвитком трансплантології. Робити такі операції нашим фахівцям допомагають колеги зі столиці.

«У нас є два лікарі-трансплантологи, але щоб робити операції на потоці, їх треба зробити щонайменше 30 в рік. В нас було за останній рік три трансплантації: три мультифокальні вилучення органів, потім три трансплантації ми зробили. Ми зробили це з допомогою і завдяки колегам із інституту Шалімова, - каже Ігор Дундюк. - Ми в них вчились, разом із ними працювали, вони вилучали, ми їм допомагали, а потім  кардіобригади відразу пересаджували серця трьом людям».

За словами пана Дундюка, зробити операцію це лише частина роботи. Чи не найскладніше – підібрати лікування опісля.

«Зробити операцію для хірурга це не важко, набагато важче для цієї людини після операції правильно підібрати імуносупресивну терапію і виходити цю людину, щоб вона жила і після трансплантації. Пришити може будь-який досвідчений хірург, який попрацював з десяток років, але виходити, підібрати, обстежити, не пропустити, не допустити відторгнення, це теж немалий досвід, це теж ціла наука», - зазначив Ігор Дундюк.

Переважно пацієнти потребують пересадки нирок, печінки, кісткового мозку. Аби робити пересадки нирок, у міській лікарні облаштовують центр гемодіалізу, який вкрай необхідний для людей, котрі мають проблеми з цим органом.

Операції із трансплантації, які нині провели в Рівному, були безкоштовними для людей. Якщо певних медикаментів не було, їх доставляли зі столиці.

Ще один непростий момент у трансплантології - розмова з рідними потенційного донора.

«Родичам повідомляється, що констатовано смерть мозку, пояснюється, що людина живе за рахунок апаратів. Далі потрібно підібрати слова. Розуміємо, що це трагедія, але чи не проти, щоб стали донором. У рідних - сльози, але давали згоду. Минулого року був випадок, коли люди категорично відмовились. Був випадок чоловік із Гощанщини, рідні не хотіли, бо що ж скажуть люди, сусіди. Люди скажуть, що я віддала дитину на органи. Такий стереотип є. Переважно донори – всі молоді люди. Переважно після ДТП. Зрозуміло, що ти психологічно тиснути не будеш, пояснюєш», - розповів журналістам Рівне Медіа трансплант-координатор Сергій Чепура.

Не кожна людина може стати донором. Для цього проводять повне обстеження і дані вносять у базу, де автоматизовано підбирається реципієнт.

«Все індивідуально. Є ще регіональна залежність. Якщо донор у нас у Рівному, то реципієнт, до прикладу, серця бажано, щоб також був з Рівненської області. Тому що якщо це буде Одеса чи інше місто, то нереально, щоб туди доставити. Нирки і печінка, забір яких був у нас, вони доставлялись у Київ. Люди переважно потребують пересадок нирок, печінки. Як визначають, коли робити пересадку: після констатації смерті мозку йде повне обстеження. Ми маємо знати, чи ця людина, потенційний донор, не має супутніх патологій: робимо УЗД серця, черевної порожними, нирок, за потреби КТ, ми ж маємо знати, чим людина хворіє. Була жінка, родичі дали згоду, але після обстеження як потенційний донор вона не підійшла. Пересадити можна, але ж цей орган має прижитися», - додав Сергій Чепура.

У Рівному в міській лікарні нині роблять складні операції на відкритому серці, встановлюють клапани. Також навчають фахівця, який буде кардіохірургом і шукають людину, яка б очолила кардіохірургічне відділення, яке планують відкрити. Тепер же операції, які раніше мешканці змушені були робити за кордоном, можна робити в Україні. Розвиток трансплантології дозволить врятувати не одне життя.

Читайте також