У рівненській галереї живопису відкривається нова виставка

Час презентації:  субота, 9 листопада 2019 року, 16:00 год.

Місце: галерея європейського живопису «Євро-Арт» - Рівне, пр. Миру, 4. 

Організатор: арт-група галереї європейського живопису «Євро-Арт».

Роман Яців у мистецтві сучасної України займає власну нішу і як художник, і як мистецтвознавець. Художник, історик і теоретик мистецтва, заслужений працівник культури України, Дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка, член Національної спілки художників України. Працює в галузях станкового малярства і графіки, художньої фотографії, графічного дизайну. Персональні виставки у Львові (1981, 1989, 1996, 1997, 2005, 2009, 2015), Рівному (2013), Дрогобичі (2015), Краматорську (2015), Дружківці, Києві, Одесі (2016), у Польщі (Лодзь, 2015, 2019; Познань, 2019), у Канаді (Торонто, 2017). Член Міжнародного Журі виставки («Srebrny Kwadrat») у Перемишлі (Польща), куратор виставки творів львівських живописців у Китаї (Ганджоу, 2011). 

Нова виставка митця налічує 27 робіт і є частиною авторського виставкового проєкту «Сяйво посмішки». Це твори малярства (акрил на папері), виконані упродовж 2015-19 рр. У своїй творчості автор тяжіє до безпредметного мистецтва, натомість, теми інспіровані широкою палітрою емоційних вражень. Концептуально малярство Романа Яціва балансує між «магічним реалізмом» та ліричною абстракцією, коли художній образ конструюється в процесі організації кольорових барв та асоціативних пластичних форм. З такої безпосередності малярського акту визрівають ті чи інші рефлексії, які є плодом художньої уяви та екзистенції автора. 

Ідейно-символьна програма виставки розвиває метафоричну парадигму авторського естетичного світогляду (попередніми етапами цієї лінії були виставкові проєкти «Мить і Повсякчас», «Реставрація веселки» і «Похвала тиші»). Смислове наповнення експозиції творів апелює до ціннісних координат добра, етики, духової краси, гармонізації взаємин між людьми. У такій моделі концепт Посмішки вбирає в себе базові етнопсихологічні риси українців, розкриті у вершинних творах народного мистецтва. 

Роман Миронович народився 26 серпня 1956 року у м. Ходорів Жидачівського р-ну Львівської обл. Навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (тепер – Львівська національна академія мистецтв). Є автором понад 20 наукових монографій та понад 700 статей з питань образотворчого мистецтва і культурології, укладач антології теоретичної мистецтвознавчої думки «Ідеї, смисли, інтерпретації образотворчого мистецтва» (в трьох томах), дослідник українського мистецького модернізму, сучасного культуротворчого процесу. Документує динаміку художнього життя в подіях, явищах та персоналіях мистецтва XX століття (зокрема, на матеріалах виставок мистецьких об’єднань міжвоєнного двадцятиліття). 

Роман Яців знаний як педагог і в культурно-мистецькому середовищі Рівного: проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв, професор, кандидат мистецтвознавства виховав десятки молодих спеціалістів для нашого краю. 

Експозиція діятиме по 15 грудня 2019 року.

 

Читайте також