У Рівненській поліції розповіли, як бути з небіжчиками з 15 березня

Днями чи не в усіх медіа з’являлася інформація про те, що з 15 березня поховати небіжчиків без дозволу суду – зась. Відтак,  це викликало чимале обурення серед населення.

Втім, сьогодні заступник начальника – начальник слідчого управління ГУНП в Рівненській області Олександр Панасюк пояснив, що зміни не зачіпатимуть мешканців Рівненщини. Робота додасться тільки слідчим, суддям та прокурорам.

«Діючим лишився спільний наказ нашого відомства та Міністерства охорони здоров’я і Генеральної прокуратури про порядок оформлення природних смертей. Якщо людина помирає за місцем свого проживання  і досягла відповідного віку і отримано відповідне лікарське свідоцтво про смерть, то тут немає ніякої необхідності проводити експертизу», - зазначив Олександр Панасюк.

Тобто, так само приходитиме дільничний поліцейський та лікар, які зафіксують смерть.

«У цьому плані нічого не міняється. Законодавець визначив тільки один момент – призначення експертизи. Все. Завтра Верховна Рада розглядатиме зміни, за яким слідчий самостійно могтиме призначати експертизу, як було раніше», - додав Панасюк

Це означає, що сам процес не поміняється і людей це не зачепить. А от правоохоронцям буде мороки, адже це зачіпає  взаємовідносини «слідчий – прокурор – суд».

«Складність роботи буде в наступному: якщо слідчий направляє тіло до моргу, приїжджає у райвідділок або міський відділ, і вносить відомості в ЄДР при необхідності з позначкою «природна смерть» і вносить постанову про експертизу, підписав і віддав експерту. Експерт має правові повноваження провести судово-медичну експертизу, а  тоді слідчий реєструє його в суді, в канцелярії суду «заганяє» його в свою техсистему, яка визначає слідчого суддю, яка буде розглядати це клопотання, пояснив Олександр Панасюк, - суддя отримує ті матеріали, які надійшли від слідчого і проводить засідання під звукозаписом, приймає рішення, розробляє ухвалу і тоді  віддає».

В принципі це може трохи затримувати дії слідчих, у випадку вбивства, до прикладу. Правоохоронці не зможуть затримати ймовірного вбивцю без експертиз, яка підтвердила, що це вбивство.

До слова, обов’язково експертиза проводитиметься у таких випадках:

- трупи осіб, де є підозра про насильницьку смерть або встановлено, що це насильницька смерть;

- трупи людей, які померли поза місцем свого проживання, смерть яких настала раптово і при нез’ясованих обставин;

- трупи, особи яких не встановлено.

 

Читайте також