У Рівненському районі працює підприємство, що виготовляє крафтову молочну продукцію

У селі Здовбиця, що в Рівненському районі, працює підприємство, яке виготовляє молочну продукцію, пропонує франшизу, а головне - презентує крафтову продукцію. Ідеться про "Сімейні молочні ферми".

Про проєкт і його розвиток розповіли в Управлінні культури і туризму Рівненської ОДА в межаї проєкту "Рівненщині на смак".

У 2017 році на Рівненщині за сприяння Фонду розвитку ООН, урядів України, Канади та Швеції було розпочато проєкт «Сімейні молочні ферми», метою якого є розвиток молочного тваринництва в селі. Проєкт започаткував кластер “Натуральне молоко” за підтримки ТОВ “УкрМілкІнвест”. На сьогодні він уже став одним із рушіїв розвитку сільської місцевості Західної України. Проєкт спрямований на розвиток підприємництва шляхом допомоги у створенні сімейних молочних ферм і молочних кооперативів на їх основі. Формат невеликих ферм на 10-50 корів дозволяє формувати принципово новий молочний бізнес та швидко масштабувати його. Проєкт розвиває малий бізнес, суміжні напрямки, які обслуговують молочні господарства та дає можливість селянам здавати молоко за вигідною ціною. Розрахунки фінансової моделі розроблені спільно з відомою компанією Baker Tilly.

У межах проєкту діє 193 сімейні молочні ферми у 13 регіонах України (серпень 2024).

Восени 2022 року була відкрита крафтова сироварня з молочного перероблення. На сьогодні потужність переробки складає 3 тонни молока в добу, асортимент продукції налічує понад 20 найменувань.

Бізнес-модель сироварні виявила свою ефективність у перші місяці роботи, що стало підставою для прийняття рішення про її масштабування через франчайзинг.

Франшиза Сироварня «Сімейні молочні ферми» пропонує партнерам готовий бренд, підбір обладнання, рецептуру, навчання та повноцінну підтримку, а також забезпечення стабільними обсягами якісного молока від сімейних молочних ферм. Умовами участі передбачено 3 формати франшизи залежно від обсягів перероблення молока: на 1, 2 чи 3 тонни в зміну. Команда проєкту допомогає обрати місцерозташування сироварні з урахуванням наявності сімейних ферм – постачальників молока, побудувати і запустити виробництво з урахуванням вимог НАССР, створити систему продажу готової продукції.

Команда проєкту також допомогла відкрити сироварні фермерам-учасникам проєкту: «Юнікасоль» в с. Буща, «Молочна мрія» в с. Пустомити. Продукція – крафтова, смачна та натуральна.