У Рівненському районі ростуть плантації фундука (ФОТО)

На Рівненщині у Шпанівській та Великоомелянській громадах розташовані плантації фундука та вишні.

Про це інформують у Рівненській ОВА.

Підприємець Вадим Бортник розповідає, що попит на горіхи - шалений.

"Фундук — це культурна форма ліщини. Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес. Багато хто вважає, що фундук - культура для лінивих, бо горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду. Проте це не так. Фундук треба обрізати, обробляти засобами захисту від шкідників, зрошувати і тільки тоді відповідні сорти даватимуть гарний урожай: до 4 тонн з гектара" - підкреслив підприємець.

Господар займається садом уже більше 6 років і дуже добре знає свою справу. Лише минулого року з молодого саду вдалося зібрати перших 500 кг врожаю, а цьогоріч чоловік розраховує отримати удвічі більше. Дозрівають горіхи у вересні.

Наразі, для аграріїв діють декілька державних програм. За ними можна отримати кошти, аби створити власну справу.

Підприємець Вадим скористався державними програмами, які діють для аграріїв, аби налагодити вирощування фундука. У майбутньому планує запустити цех із перероблення фундука та вишні. Придбати спеціальне обладнання, що, за його словами, дозволить продавати продукцію в очищеному вигляді. А ще у планах підприємця виготовлення фундука в меду, який має особливі корисні властивості.

Читайте також