У рівненському Центрі громадського здоров`я тестуватимуть на COVID-19

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Обласний Центр громадського здоров’я почав робити тести на COVID-19. Про те, скільки ПЛР-тестів може зробити ЦГЗ за день і яку апаратуру використовують, розповіла його очільниця Олена Гандзюк.

«Обласний Центр громадського здоров’я розпочав в своїй лабораторії обстеження на коронавірус методом ПЛР. В нас у лабораторії є досить нове обладнання, яке комплементарне до тих систем, які зараз надійшли в область. В п’ятницю зробили перших 5 пробних тестів. Всі 5 наших результатів були підтверджені або не підтверджені в лабораторному центрі, тобто про дубльовані», - прокоментувала керівниця Центру громадського здоров’я.

За її словами, із п’яти зроблених тестів – 3 були позитивні і 2 – негативні. Аналогічні результати потім надав лабораторний центр. Тобто, лабораторія ЦГЗ працює достовірно.

«З сьогоднішнього дня ми вже почали більш-менш масове дослідження. Нам надійшло майже сорок зразків. До цього часу робляться ці дослідження. Потужність будь-якого закритого апарату відкритого типу, в тому числі і нашого, – це близько 100 досліджень в день, якщо працює дві бригади в дві зміни. Якщо бути точнішим, то 98 досліджень, за які ми відповідаємо. Що стосується більшої кількості – 300 чи 500 в день – я не готова зараз сказати, що ми беремо на себе такі зобов’язання, тому що це не просто, а якість дослідження для нас на першому місці», - зазначила Олена Гандзюк.

За словами очільниці, Центр громадського здоров’я долучився, бо проблемою обстеження є невисока пропускна здатність тих машин, які працюють на виявлення коронавірусної інфекції.

«Сьогодні, за попередніми даними, розгуляється варіант, що ще підключать до дослідження ПЛР-апаратуру на період епідемії, яка зараз знаходиться у перинатальному центрі», - додала пані Гандзюк.

Директорка ЦГЗ повідомила під час щоденного брифінгу, що у лабораторії знаходиться новий апарат, 2020 року, тому про якість дослідження можна бути спокійним.

Читайте також