У Рівному будують найбільшу теплову генерацію в західній Україні

Зростання тарифів на опалення у цьому сезоні все ж уникнути не вдалось. Цього тижня міськвиконком затвердив нові тарифи на тепло та гарячу воду. 

Днями у "Рівнетеплоенерго" озвучили свій варіант уникнення зростання тарифів у подальшому. Це можна зробити за рахунок обладнання котелень твердопаливними котлами. Одну із таких вже будують на вулиці Макарова. Вона буде працювати на двох котлах, потужністю 10 мегават кожен. Попередньо на це хочуть витратити близько 70 мільйонів гривень.  

Раніше на сесіях міської ради ми просили у депутатів дати можливість встановити твердопаливну генерацію. Це дало б змогу нам стримати зростання тарифів. Депутати минулої каденції таки дали нам дозвіл на будівництво твердопаливної генерації на котельні на Макарова. Ми її зараз будуємо пришвидшеними темпами.  Це буде перша така потужна генерація в західній Україні. Плануємо там розмістити 20 мегават потужностей, - розповів керівник компанії "Укртепло" Олександр Корчинський. 

Інші недовантажені котельні хочуть також обладнати твердопаливними котлами. Зокрема котельні на Кн. Володимира та Будівельників. 

Ми хочемо подивитись, які фактично недовантажені, поставити там твердопаливні котли. Але для цього треба ще порахувати так звану гідравліку, бо труби розраховані на певний обсяг та певний тиск. То зараз ми уклали угоди з профільним підприємством, яке зробить нам ці розрахунки. При цьому газове обладнання ми не будемо знищувати, а навпаки підтримувати у робочому стані, - додає Олександр Корчинський. 

Треба пройти саме цей опалювальний період. Він буде важкий  А на наступний буде вже більше твердопаливної генерації, і не буде таких стрибків (тарифу). Більше того оця вартість на біопаливі дасть змогу відбити вкладені кошти і заплатити за ті борги, які будуть накопичуватись. 

За словами керівника "Рівнетеплоенерго" Олександра Ющука, наразі в місті 29 котелень. Перехід всіх на тверде паливо не розглядають, адже ряд котелень технологічно не пристосовані до цього. Проте за 3-4 роки - у планах перевести на тверду генерацію близько 70 % котелень.

 

Читайте також