У Рівному двоюрідна сестра та співмешканка покійного чоловіка ділять його спадщину

У Рівному судяться двоюрідна сестра та співмешканка покійного чоловіка за його спадщину. 

Про це повідомляють у пресслужбі апеляційного суду. 

Йдеться про житловий будинок з надвірними будівлями та земельну ділянку площею 0,0601 га. 

Як зазначається, у травні 2021 року позивачка звернулась до приватного нотаріуса щодо прийняття залишеної спадщини. У серпні того ж року Гощанський райсуд встановив факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу з травня 2012 року до його смерті, у квітні 2021 року. 

У жовтні 2021 року нотаріус видала жінці свідоцтво про право на спадщину. Проте у серпні того ж року до нотаріуса звернулась і двоюрідна сестра чоловіка щодо прийняття спадищини після його смерті. 

У травні 2023 року нотаріус відмовила сестрі у такому праві. 

Вже у липні 2023 року рішення Гощанського райсуду скасував Рівненський апеляційний суд. Крім того рішення про відмову у визнанні права на спадкування співмешканки чоловіка прийняв Рівненський міський суд. Тому остання звернулась до апеляційного суду. 

Відомо, що жінка з донькою займались похованням чоловіка, місце поховання також визначали вони, а відповідачка навіть не з`явились на поховання, хоча про його смерть була повідомлена. 

Зазначається, що особисті документи покійного, у том числі про придбання майна, свідоцтво про смерть, квитанції про оплату комірного за тривалий період та квитанції погашення кредиту, оформленого на чоловіка, перебувають у позивачки, а не в його двоюрідної сестри.  

- Сукупність наведених позивачкою аргументів та долучених до матеріалів справи доказів, ведення спільного господарства упродовж десяти років, наявність обопільних прав та обов’язків, організація поховальної церемонії, доводять факт проживання спільно як подружжя.

Оскільки всіх цих обставин суд першої інстанції не врахував, оскаржуване рішення підлягає скасуванню в частині встановлення факту проживання однією сім’єю, - йдеться у рішенні суду. 

Відтак, Рівненський апеляційний суд задоволив скаргу позивачки частково: встановив факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу, проте у визнанні за нею права на спадщину відмовив.