У Рівному хочуть «оживити» аеропорт: вже мріють про авіарейси до Києва та Польщі

фото - відкриті джерела

Рівненський аеропорт потрапив до переліку летовищ, які модернізують за державні кошти у рамках державної програми. Загалом у місцевий аеропорт цьогоріч хочуть інвестувати 75 мільйонів гривень. За ці кошти мають реконструювати периметрове огородження, встановити радіотехнічне обладнання, а також відремонтувати руліжну доріжку та перон.

Сьогодні представники місцевої влади та авіаційної галузі обговорили можливості відновлення тутешнього летовища під час форуму «Рівне: Аеропорт 2.0».

Нині обласне комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Рівне» приймає лише поодинокі вантажі, чартери з футбольними командами та приватні літаки впливових персон. За словами директора летовища Ігоря Насинюка, основним завданням наразі є погашення заборгованості по заробітній платі перед працівниками підприємства. Наразі увесь борг місцевого аеропорту становить 35 мільйонів гривень.

– Спочатку треба ліквідувати той наявний борг, який є на даний момент. Наступне – модернізація підприємства, придбання або оренда техніки, яка дозволила б виконувати пасажирські та вантажні перевезення. Інвестори мають побачити, що руліжна доріжка зроблена, огорожа зроблена. Має бути підтримка цих п’яти проектів. 60% від усіх працівників нашого аеропорту – це пенсіонери. Дуже важко знайти спеціаліста, молодь важко затягнути, бо немає відповідної заробітної плати. Приходять студенти з НАУ, з «Водника», практику пройшли і поїхали, бо немає перспектив, – зазначив керівник аеропорту Рівного.

Під час чергового сесійного засідання Рівненської облради, яке заплановане на початок червня, депутати планують обрати нового директора Рівненського аеропорту та, відповідно, укласти з ним контракт.

Наразі оголосили конкурс – поки відгукнулися троє кандидатів. Один із них – львів’янин Кирило Новіков. Потенційний директор рівненського летовища має амбіції вивести місцеве летовище на новий рівень та розвивати пасажирські перевезення.

– Ставлю за мету запуск регулярних щоденних рейсів з Рівного на Київ, а також на Польщу, яка, мабуть, є головним партнером Рівненщини, обов’язково сезонні чартери. І це дасть змогу аеропорту не тільки вирватися з тієї ями, в якій він є, а й заробляти на себе. Також має бути промоція міста, області у інших регіонах. Без цієї синергії будь-який директор, який би не прийшов, нічого не зробить. Буде просто рости борг, – зазначив Кирило Новіков.

З обранням нового керівника летовища можуть виникнути проблеми, адже серед вимог до кандидатів не вказали низку критеріїв. Відповідний лист від керівника СБУ у Рівненській області озвучив голова Рівненської облради Сергій Кондрачук.

– Ми не взяли до уваги наказ Міністерства транспорту України, згідно з яким генеральний директор зобов’язаний відповідати додатковим вимогам. Рішення про те, як реагувати на цей лист, буде прийняте депутатами на засіданні профільної комісії 27 травня. Наскільки я розумію, серед кандидатів на посаду цим вимогам відповідає лише діючий директор аеропорту Ігор Насинюк. Якщо я правильно розумію, нас просять цей конкурс скасувати, внести зміни до статуту і оголосити новий конкурс. У всіх депутатів є бажання призначити на цю посаду фахового менеджера, – розповів Сергій Кондрачук.

Головний акцент під час форуму зосередили на отриманні 75 мільйонів гривень державних коштів. Для цього вирішили напрацювати перелік першочергових кроків, які представники влади та профільних структур мають виконати найближчим часом. Рівненська ОДА вже організувала тендери на усі п’ять проектів модернізації аеропорту. На сьогодні вже визначені компанії-переможці на розробку проектів із реконструкції світосигнальної системи та радіотехнічного обладнання аеропорту Рівного.

Начальник управління інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА Федір Мисюра звернувся до міського голови Рівного Олександра Третяка з проханням допомогти у спрямуванні додаткових ресурсів у відродження аеропорту.

– Місто може допомогти аеропорту технікою. Місто може придбати за свій кошт систему очистки і надати аеропорту в оренду. Тому що аеропорт це все ж таки перша візитівка міста. Я на собі відчув як це летіти з Рівненського аеропорту: поки ти за цей час ще не доїхав би до Києва, ти вже знаходишся в готелі за кордоном – це дуже круто, – додав Федір Мисюра.

Нагадаємо, кілька років поспіль з Рівненського аеропорту виконували чартерні рейси до Туреччини та Єгипту. За словами туроператорів, майже усі літаки були заповнені на 100%. Близько половини від усіх пасажирів складали білоруси. З настанням пандемії коронавірусу та закриттям кордонів чартерні програми з місцевих аеропортів значно скоротили.

Президент Асоціації «Аеропорти України» Петро Липовенко відзначив потенціал Рівного та пообіцяв спряти у вирішенні питань відродження місцевого летовища.

– У мене була розмова з представниками авіаперевізників. У них є намір розвивати внутрішній ринок і аеропорт Рівного входить у цей перелік. Мова про літаки місткістю до 90 пасажирів – якраз те, що вам потрібно. Важливо також знайти пасажира, який хоче подорожувати і користуватися послугами аеропорту, – зазначив учасник форуму.

Інтерес до запуску регулярних внутрішніх авіарейсів з Міжнародного аеропорту «Рівне» проявили компанії «Windrose», «Sky Up». Крім цього, велися перемовини з європейськими лоукостерами «Wizz Air» та «Ryanair». Однак про повноцінний запуск пасажирських перевезень з місцевого летовища можна буде говорити після виконання усіх необхідних вимог та приведення у відповідність інфраструктури аеропорту.

Читайте також