У Рівному хочуть заборонити перейменовувати вулиці на час війни

У Рівному хочуть заборонити перейменовувати вулиці на час воєнного стану. 

Відповідний проект рішення з'явився на сайті міськради. 

- У зв’язку із численними зверненнями щодо найменувань нових вулиць Комісія просить зважити на необхідність впорядковувати перелік нових топонімічних об’єктів, а не повторно перейменовувати раніше перейменовані топонімічні об’єкти, на які розповсюджувалася дія законів України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», - йдеться у пояснювальній записці. 

Як розповів "Рівне Медіа" начальник відділу генплану управління архітектури та містобудування Андрій Шевчук, це рішення стосується існуючих вулиць, що вже найменовані і які не підпадають під необхідність перейменування за критеріями декомунізації та деколонізації.

За його словами, існуючих вулиць, які потрібно перейменувати, згідно з критеріями "декомунізації" і "деколонізації", в громаді вже немає. Нові вулиці, не названі вулиці, провулки, громадські простори й надалі можуть найменовуватися на честь загиблих Героїв.

Андрій Шевчук додав, що це тимчасове рішення, покликане лише призупинити до моменту закінчення війни (воєнного стану) перейменування вже названих вулиць.  

- Таке рішення запропоновано комісією з метою, щоб призупинити наразі несистемне перейменування. На жаль, вже, ймовірно, загинуло більше мешканців Рівного ніж в громаді є вулиць, які можна перейменувати. Щоб не породжувати конфлікти, відчуття несправедливості стосовно тих достойних Героїв, в честь яких не називають вулиці.

Потрібно осмислено розуміти загальні наслідки події, і випрацювати справедливі і логічні правила - політику перейменування, - зазначив чиновник.