У Рівному лікарі-отоларингологи провели рідкісну та складну операцію

У Рівненській обласній лікарні ім. Семенюка лікарі виконали рідкісне та складне оперативне втручання.

Як повідомили на сторінці медзакладу, видалення паращитовидної залози (паратиреоїдектомію) у лікарні виконали вперше. Операцію провели фахівці Центру мікрохірургії вуха та сурдоневрології.

Впродовж останніх 5 років пацієнтка, яка звернулася до лікарів, мала численні патологічні переломи верхніх та нижніх кінцівок, що свідчило про те, що кісткова тканина втрачала міцність, розвивався остеопороз через що виникали переломи навіть при мінімальних навантаженнях.

Під час проведення сонографії у жінки виявили доброякісне новоутворення – аденому правої нижньої паращитовидної залози. В ході лабораторного дообстеження лікарі встановили, що у пацієнтки збільшена норма вільного кальцію в крові та паратгормону, який підвищує активність клітин, які руйнують кісткову тканину і вивільняють з неї кальцій.

Аби допомогти жінці та повернути її до здорового життя операційна команда: лікар-оталоринголог Наталія Данилюк, лікар-отоларинголог-онколог Олексій Гальміз та лікар-анестезіолог Микола Барчук виконали складне оперативне втручання з видалення правої нижньої паращитовидної залози.