У Рівному на озеро спустили прототип давньоскандинавського вітрильника

На озеро Басів Кут у парку історичної реконструкції  Городище Оствиця у Рівному спустили шестиметровий скандинавський човен Лайсве, який відтворили місцеві умільці. 

Як розповів кореспонденту Укрінформ засновник парку Юрій Ойцюсь, човен виготовляли протягом місяця. 

- Це човен із дубових дошок на чотири весла, розрахований на шість осіб. Вітрило зробили із парашута. Його передали нам хлопці, які боронили від російських загарбників аеропорт в Гостомелі. На самому ж вітрилі поєднали Державний герб України, Тризуб та Колону Гедиміна, один із найдавніших державних символів Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського», - розповів Ойцюсь.

За його словами, точно такий же малюнок, як і на вітрилі човна, є символом підрозділу Lithuanian Military Training Mission, які зараз виконують важливу військову навчальну місію в Україні.

Човен реконструювали у межах спільного україно-литовського проєкту, який засвідчує одностайну позицію України та Литви у війни з московією.

Елегантні та стрімкі човни, прототип яких виготовили у Рівному, у скандинавських країнах побутували не одне тисячоліття. Такі судна використовувалися не тільки для дальніх подорожей, але й і для перевезень та рибальства.

Фарінг Лайсве у парку історичної реконструкції став третім човном з вітрилами після дракара Гунгнір та давньоруської лоді Лада. Загалом, на Оствиці нині є сім дерев'яних човнів.

Читайте також