У Рівному НУВГП відтепер співпрацюватиме з "Фондом Олексія Муляренка"

Ректор Національного університету водного господарства та природокористування Віктор Мошинський спільно з "Фондом Олексія Муляренка" сьогодні, 29 травня, підписали Меморандум про партнерство та співпрацю. У рамках спільної роботи університету та фонду буде започатковано конкурс студентських інноваційних проектів імені Костіна Олексія Івановича - науковця у галузі гідравліки, кандидата технічних наук; професора кафедри гідравліки НУВГП.

Конкурс матиме назву " Відновлення річки Устя та її басейну". Форма подання буде доступною з 1 вересня, тож зараз бажаючі взяти участь мають час подумати над концепцією роботи. Відтак, з 1 вересня до 12 жовтня зможуть надсилати свої наукові роботи. З 12 жовтня до 12 грудня відбуватиметься формування журі та їх доопрацювання. Оголосять переможців 1 лютого 2019 року.

"Сьогодні ми тут, аби здійснити комплексну співпрацю. Ми маємо вивчити і зрозуміти реальний стан справ, які відбуваються прямо сьогодні з річкою Устя і з нашим Басівкутським озером. У рамках Меморандуму ми зможемо зробити не тільки конкурс наукових робіт, я впевнений, що ми зможемо втілити ще багато різних проектів," - розповів голова Рівненської ОДА та засновник фонду Олексій Муляренко.

До складу оргкомітету конкурсу ввійдуть голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, ректор НУВГП Віктор Мошинський, директор інституту НУВГП Микола Хлопук, директор інституту екології та землевпродякування Алла Прищепа, затупник директора інституту екології та землевпрорядкування Ігор Стадник та доцент НУВГП Анатолій Карпюк.

"Відсутня "золота пігулка", яка може вирішити всі проблеми. Ситуація, яку ми маємо, формувалася впродовж десятиліть. Ми маємо розробити проект, який би у перспективі вирішив частину цієї проблеми. Стовідсоткового вирішення - теоретично не існує. Ми маємо провести величезний комплекс досліджень, які згодом дають ефект," - зазначив ректор НУВГП Віктор Мошинський.

До слова, днями буде підписаний договір між Департаментом екології та природних ресурсів обласної адміністрації та НУВГП про проведення наукового дослідження, що передбачає збір та фактаж інформації за темою дослідження, оцінка екологічного стану басейну річки Устя, проведення гідрологічних та біомоіторингових досліджень, визначення рівня токсичності вод з використанням рослинних і тваринних тест-об'єктів, розробка рекомендацій Дорожньої карти з відновлення і підтримки сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річки Устя.

Такий коркурс планує стати щорічним, проте його головна тема буде змінюватись. Призовий фонд складає 50 тисяч грн - ці кошти будуть розділені між переможцями конкурсу.

Читайте також