У Рівному облаштують Денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства

У Рівному за технічної підтримки  Фонду ООН в галузі народонаселення (UNFPA) в Україні планується провести ремонтні та інші роботи по облаштуванню Денного центру соціально - психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Рівненську міську територіальну громаду було відібрано у якості партнера проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» на 2024 - 2026 роки. Так, завдяки грантовим коштам в обласному центрі планується створення Денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства. 

- Для Рівного – це дійсно необхідний проект, адже кількість звернень щодо фактів домашнього насильства в цьому році зросла на 20,5% у порівнянні з показниками за 2023 рік. Рівне – останнє місто обласного значення, яке долучилось до якісної розбудови системи запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. До цього у Рівному не було створено жодного спеціалізованого закладу підтримки постраждалих осіб, - пояснює директор Рівненського міського центру соціальних служб Ліана Диновська.

Рівненська міська рада ініціативно підтримує стратегічний напрямок Уряду України із запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству та захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. 2 вересня 2024 року для створення Центру передано безоплатно у власність приміщення з балансу Управління комунальної власності на баланс Рівненського міського центру соціальних служб. А також впродовж серпня - вересня цього року були зібрані тематичні дані публічної інформації та заповнена форма запиту на надання технічної підтримки на 2024-2025 роки з реалізації проекту для Рівненської міської територіальної громади зі створення та забезпечення сталого функціонування спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, які направлені на адресу Представництва Фонду ООН в галузі народонаселення (UNFPA) в Україні для узагальнення та опрацювання отриманих даних.

Варто наголосити, що створення Денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим здатне вирішити ряд соціальних проблем – екстрене, кризове втручання, комплексна соціально-психологічна та первинна правова допомога, представництво інтересів постраждалих, надання короткострокового або цілодобового перебування у «кризовій кімнаті», соціально-профілактична робота, організація та проведення семінарів, тренінгів, консультування, інформування.

Читайте також