У Рівному попрощаються із жовтими маршрутками: де планують брати новий транспорт

У Рівному з нового року планують модернізувати систему громадського транспорту. Як раніше повідомляв міський голова Рівного Олександр Третяк, окремі маршрути оптимізують, а жовті маршрутки поступово прибиратимуть з вулиць.

Потребу модернізації міського транспорту підтвердив начальник управління транспорту і зв'язку Рівного Іван Фурлет. За його словами, в період карантину перевізники переживають не найкращі часи. Значно скоротився пасажиропотік і доходи від перевезень. Зі слів посадовця, з орієнтовно 300 автобусів дійсно їзять у рейси не більше двох сотень

У планах міської влади - два рішення для сфери перевезень. Перше - це введення нічного тарифу 12 гривень. Збільшенням вартості проїзду хочуть мотивувати водіїв не сходити з рейсів у вечірній час та надати містянам альтернативу пересування, крім таксі.

Другим рішенням - більш довгостроковим - є загальна оптимізація транспортної системи. Зокрема, планують замінити маршрутки на автобуси з великою пасажиромісткістю.

"Попри те, що пасажиропотік знизився, вік рухомого складу щороку зростає. Так чи інакше, потрібно здійснювати оновлення. Тому, для того, щоб було вигідно приватним перевізникам інвестувати в нові автобуси, певні маршрути мають бути оптимізовані, бо кожен додатковий автобус – це додатковий кілометр пробігу і витрати. Тому ці витрати потрібно максимально оптимізовувати на одиницю транспортного засобу. Транспорт має бути більш місткий, щоб перевозити більше пасажирів. Для цього потрібно менше водіїв, яких і так зараз бракує", - зазначає пан Фурлет.

За його словами, в процесі оптимізації будуть використовувати спільні напрацювання з НУВГП.

Тобто, місто планує не закуповувати масово новий транспорт за бюджетний кошт, а мотивувати приватних перевізників купувати нові автобуси. В свою чергу, для них створять оптимізовані маршрути, які дозволять вигідно працювати. 

"Місто без сумніву має комунального перевізника і зацікавлене у розвитку екологічного транспорту. Шукаємо варіанти щодо оновлення тролейбусів, але спроможності місцевого бюджету на те, щоб оновити повністю весь транспорт в місті в найближчій перспективі немає. Ніде в світі - у великих містах - немає виключно одного комунального перевізника. Зазвичай є і приватні. Але, щоб їхнє функціонування було стале, треба забрати дублювання певних маршрутів. Економічна модель має працювати, щоб вони були вмотивовані і забезпечували роботу великого міського транспорту, який є дорожчим, але комфортнішим, безпечнішим і з вищим екологічним класом", - пояснив Іван Фурлет.

Наразі питання модернізації конкретних маршрутів на стадії розробки.

Зі слів начальника управління транспорту міста, процес модернізації триватиме близько півроку. 

"Тобто, якщо ми говоримо про оновлення рухомого складу, то приватним перевізникам треба буде ще закупити цей транспорт, підготувати його. Це теж вимагає певного часу. Тобто, все реалізується в першій половині наступного року", - додав посадовець.

Читайте також