У Рівному презентували стрічку про двох молодих бійців, життя яких обірвала війна

Рівняни Михайло Баланович і Олексій Чернецький ініціювали зйомки документального фільму «Окремий взвод» про бойовий шлях бійців батальйону імені генерала Кульчицького. Саме він був створений у перші дні війни з добровольців-членів самооборони Майдану. Фінансову підтримку для зйомки стрічки надав секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян та громадська організація "Рівне Разом".

Роботу над стрічкою розпочали минулого літа і презентували сьогодні, з нагоди Дня добровольця.

У документальному фільмі розповідається про бійців батальйону Мирослава Сливку (Монах) та Богдана Бігуса (Каспер). Обидва – з Хмельниччини. Два молодих життя обірвала війна. Під час перегляду стрічки помітно, наскільки вони різні, але об’єднувала їх одна мета.

<> <> <>

Про Мирослава Сливку згадують як про позитивну та веселу людину, яка була дуже мудра, як на свій вік. Він жодного дня не сумнівався у перемозі і йшов до мети.

А Богдана Бігуса пам’ятають як «людину-вогонь». Він з тих, хто неодмінно прийде на допомогу, та завжди боровся за правду. Його дружина Олена розповіла, що жити без нього так і не навчилась.

«У нас в державі люди звикли до війни. Люди вважають, що війна далеко. У нас, наприклад, у Хмельницькому, це буденність. Нещодавно стикнулась із проблемою відкриття меморіальної дошки на школі. Я три місяці просила, щоб її відкрили. Мені казали, що немає часу. Хочеться, щоб діти пам’ятали. Я стикнулась із гострою проблемою – у мене дитина не пам’ятає дитинства без війни, хоча війна почалась, коли їй було 4 роки. Вона постійно пам’ятає тата військовим. Жити без нього я так і не навчилась. Важливо, щоб пам’ятали і поважали тих, хто віддавав свою шану для нашої держави».

Над фільмом працював режисер Андрій Смусь. Він розповів про важливу річ, яку зрозумів, коли створював цю стрічку:

«У пам’яті людській залишаються жити ті, хто залишив цей світ. Це особливо стосується молодих хлопців, військовослужбовців, які загинули за Україну, - зазначає Андрій Смусь. - Думаю, ви зі мною погодитесь, пам’ятники можуть бути не лише з каменю, граніту, вони можуть бути у вигляді коротких, документальних, меморіальних робіт, у яких ми намагались дослідити характер наших героїв».

<> <> <>

Секретар Рівненської міської ради, меценат фільму Віктор Шакирзян, зазначає:

«Зберегти пам'ять про полеглих Героїв цього легендарного підрозділу, розповісти про їхній подвиг - наше спільне завдання і відповідальність, як перед українськими захисниками, так і перед нашим молодим поколінням. Приємно приурочити цю презентацію до Дня українського добровольця і показати, як не вагаючись люди ішли на війну, як можна давати відсіч ворогу».

Мама полеглого Мирослава Сливки подякувала за стрічку і побажала, щоб цей фільм «Окремий взвод» був присвячений не лише її сину, але й усім, хто бореться за Україну.

«Дякую, що не забуваєте про таких хлопців. Я не вважаю, що це фільм лише для мого сина. Це для всіх хлопців, які там стоять на захисті нашої землі. Це про них - про тих, хто залишився у живих, про тих, хто лежить в землі».

Вчителька НВК школи-ліцею №19 Надія Степаненко після перегляду фільму «Окремий взвод» закликала демонструвати його для учнів старших класів на уроках захисту Вітчизни.