У Рівному презентують виставку закарпатської школи живопису

Галерея європейського живопису «Євро-Арт» презентує виставку «Art-АРКАН: закарпатська школа живопису».

Час презентації:  п’ятниця, 20 грудня 2019 року, 17:00 год.

Місце: галерея європейського живопису «Євро-Арт» - Рівне, пр. Миру, 4. 

Організатор: арт-група галереї європейського живопису «Євро-Арт».

Живописна традиція Закарпаття сформувалася у 1920-50-х роках на засадах західноєвропейського малярства початку ХХ століття з одного боку та естетики народного мистецтва гуцулів – з іншого. 

Історію її творення ми порівняли зі старовинним гуцульським танцем  чоловічого посвячення. Бо закарпатська школа живопису, як і древній танок аркан, несе в собі певну символіку. В першу чергу — братерство, міцну підтримку побратима, а ще нерозривне коло, що рухається, — це єдність, спільні ідеї та мета.

Цю школу часто називають “Закарпатським Барбізоном”. Невипадково обране таке яскраве порівняння, адже саме ідеї, що виникли в Парижі в кінці XIX століття, якнайкраще відповідали стремлінням невеликої групи закарпатців на чолі з Адальбертом Ерделі та Йосипом Бокшаєм.

Мистецтво 19 майстрів, представлених у нашій експозиції (А. Ерделі, Й. Бокшай, А. Коцка, Ф. Манайло, П. Бедзір, Ю. Герц, Ф. Семан (OCSI), А. Борецький, Е. Контратович, Г. Глюк, А. Мартон, З. Шолтес, В. Микита, М. Сапатюк, І. Шутєв, М. Кобиленков, В. Павлишин, А. Кашшай і Й. Бокшай-молодший), які уже давно стали класиками і визнані не лише в Україні, а й у світі, зрозуміле кожному і дарує особливе задоволення, якесь дивне передчуття неодмінного свята. Саме те, чого ми потребуємо у різдвяно-новорічний час.

Експозиція діятиме по 2 лютого 2020 року.

 

Читайте також