У Рівному пропонують обладнати додаткове освітлення у зонах відпочинку

На сайті "Громадський проєкт Рівного" Марія Мельницька зареєструвала ініціативу, яка полягає в обладнанні додаткового освітлення важливих відпочинкових зон міста.

Мова йде про Лебединку, алею Чайки, парк Шевченка. 

Цим проектом пропонується посилити освітлення важливих для міста паркових зон. Але зробити це не звичним чином (встановленням стандартного освітлення на стовпах на висоті 6 м), а підсвіткою крон та стовбурів дерев, кущів лампами на вже встановлених стовпах, або із землі.

За словами ініціаторки, це відносно дешевий спосіб, який значно поліпшить враження від прогулянок містом, та буде цікавою атракцією у різні пори року.

Вартість такого проєкту складає 249 800 гривень. 

На думку Марії Мельницької, ламп, що знаходяться на стовпах не вистачає для повноцінного освітлення територій, і направлені вони на прохідні зони. Вона переконує, що такі місця, як парк Шевченка, Лебединка, навіть алея Чайки у самому центрі міста відчутно зміняться, якщо втілити цей проект.

Не потрібно підсвічувати кожне дерево чи кущ, достатньо на великій території (наприклад у парку Шевченка) підсвітити декілька дерев, що проглядаються на певному шляху, і це вже дасть відчуття повноцінної підсвітки ландшафту. Тож, потрібно обрати основні доріжки, що проходять через весь парк (або основні видові точки) та освітити 5-10 дерев вздовж усього такого шляху.

У центрі міста - на алеї Чайки, можна розмістити більше - 30-40 точок світла для максимального результату. Та 20-40 точок на Лебединці.

Читайте також