У Рівному п`ятикласники почнуть навчання без паперових підручників

У Рівному учні 5-го класу розпочнуть навчальний рік без звичних паперових підручників. Зі слів начальниці відділу Інституту модернізації змісту освіти Олени Гайдамаки, через вторгнення Росії в Україну фінансування видавництв призупинилося. Замість паперових книг у Міністерстві освіти пропонують користуватися електронними.

Повідомляє Суспільне.

П'ятикласниця Софія Косенко цього року навчання розпочне без паперових підручників. Зі слів школярки, відсутність друкованих книг її не засмучує. Вважає, що електронні книги зручніші у використанні, адже їх можна читати з будь-якого гаджета.

"Зручніше знайти якісь вправи, сторінки, там можна зблизити, якщо ви не бачите. То це так зручно", — пояснює Софія.

Нині у бібліотеці школи №2 наявні підручники для п'ятого класу, надруковані у 2018 році.

"Наші п'ятикласники мають вчитися по новій програмі НУШ. Вони, на сьогодні, непридатні, але як додатковий матеріал учні можуть їх взяти", — пояснює бібліотекарка Галина Орел.

Мама учениці п'ятого класу Ірина Карповець зауважує — дітям корисніше користуватися саме друкованими книгами.

"Буде зручніше книжка, діти звикли до книжок, подивитися, погортати. Це буде набагато зручніше і корисніше, ніж постійно сидіти в телефоні, в планшеті чи в комп'ютері", — додає жінка.

Заступниця директора школи Людмила Лукашенко каже, що з книжками з української мови та математики буле простіше. Водночас складно буде з підручниками інтегрованих курсів.

"Наприклад, у нас введений інтегрований курс — української літератури й зарубіжної літератури, якого до цього часу не було і підручника такого взагалі немає", — пояснює Людмила Лукашенко.

Фото - Суспільне

Замість друкованих підручників Міністерство освіти пропонує учням вчитися за електронними книгами.

"Абсолютно нормально відреагували батьки. Тому що ми на сьогодні маємо набагато більші проблеми й живемо у непростий час. Тому спокійно сприйняли, що підручників немає, але є електронні носії, електронні варіанти. Я вже склала перелік підручників, сьогодні-завтра перекину для батьків. І ми маємо виходити з ситуації з того, що в нас є", — додає вчителька Інна Бакун.

Зараз йдеться про друк підручників для 5 класу лише з математики, української мови та історії, загальним тиражем в понад мільйон примірників. Коли саме їх надрукують, у Міністерстві освіти поки не повідомляють.

"Ведуться конструктивні переговори з ЮНІСЕФ із Радою Європи, які планують надрукувати підручники з математики, української мови і історії. Друк підручників і їх доставка до закладів освіти — це певний час. А 1 вересня в нас — на цьому тижні. Тому розуміючи, що діти мають мати рівний доступ до якісної освіти, підручники підготовленні до друку, всі оригінали макети готові до друку", — коментує начальниця відділу Інституту модернізації змісту освіти Олена Гайдамака.

Вона уточнила, що видавництва вчинили волонтерський жест — готували всі підручники за власний кошт. Що ж до електронних підручників, то вони найближчим часом будуть доступні ТУТ.

Читайте також