У Рівному роблять новий виїзд на Київську: люди - проти стоянки та ущільнення скверу

Фото - Суспільне

У Рівному роблять новий виїзд на Київську. Мешканці — проти стоянки під вікнами

У Рівному почали з’єднувати автомобільною дорогою вулиці Вишиванка та Київську, йдеться про виїзд біля ТРЦ Арена. Частина мешканців прилеглої п’ятиповерхівки невдоволена намірами ущільнити сквер під їхнім будинком та влаштувати там паркомісця. Суспільному люди розповіли, що про такі наміри дізнались від представників будівельної фірми, яка почала роботи.

Що це за будівництво

Наприкінці серпня будівельники зняли бруківку біля ТРЦ Арена та почали підготовчі роботи до облаштування дороги, яка з’єднає вулицю Вишиванка (колишня Орлова) та Київську від напрямку вулиці Буковинської.

Інженер ТОВ Будальянс Груп Микола Климук розповів, що, виїжджаючи цією дорогою, повернути на Київську можна буде тільки праворуч.

Термін виконання робіт — до 10 жовтня, однак, впоратись планують раніше.

Фото - Суспільне

“Це буде повна заміна верхньої подушки, нижньої подушки, повністю з нуля все будемо будувати. Сім метрів асфальтованого проїзду, довжина 205 метрів. Буде зелена зона, пішохідні тротуари”, — каже Микола Климук.

Проєкт на будівництво дороги, яка спростить виїзд на Київську, місто мало давно, каже керівник департаменту інфраструктури та благоустрою Руслан Гудима. У 2022-му році капітальні видатки, у зв’язку з воєнним станом, не фінансуються, тож дорогу, зі слів посадовця, взявся виконувати приватний бізнес.

“Звернулись особи до міського голови, до виконкому, що у межах своїх можливостей готові виконати роботи, що вони й роблять. Питання зв’язку Орлова і Київської вже давно стояло. Роботи не виконуються в борг, особи, які звернулись, роблять це власним коштом. Населення відчує цю різницю в пересування. Зараз вартості проєкту я не пригадаю”.

Чи повертатиме місто гроші за роботи згодом, зі слів Руслана Гудими, влада думатиме “після перемоги”.

Позиція сусідів

Мешканці будинку на Київській, 65 зазначають, що про будівництво дороги дізнались від робітників. Самі ж будівельники розповіли жителю будинку Миколі Музиці про намір ущільнити сквер під будинком. Його зробили у 2019-му році.

Фото - Суспільне

“Нам сказали, що огорожу мають зрізати і відвинути ближче до дому, бо їм треба зробити паркінг для того будинку, що побудували там недалеко. То чекайте, хай паркінг роблять біля свого будинку, а ми тут до чого? Бульвар, який вони хочуть “ужать”, колись ще Муляренко, коли був головою ОДА, робив за 1,5 мільйона. То як це тепер? Гроші на вітер?”

Зі слів чоловіка, будівельник йому повідомив, що “підсунути” паркан мають на півтора метра.

“Ми не проти дороги, але ми проти, коли хочуть зайти у наш простір, який нам дає комфорт”. — додає чоловік.

Спроба компромісу

Мешканці запросили розібратись у ситуації депутата міськради по своєму округу. Зранку 30 серпня Юрій Чаборай зустрічався і з ними, і з підрядником. Обранець згодом зазначив: порушень у проєкті не бачить, але й люди, на його думку, мають рацію.

Фото - Суспільне

“Люди просять внести корективи по розміщенню великої кількості паркомісць відносно їхнього будинку. Але оскільки проєкт погоджений, то я цього тижня буду мати зустріч із начальником департаменту благоустрою і питатиму, чи на даному етапі виконання робіт це можливо зробити — спробуємо знайти компроміс із мешканцями ОСББ і замовником. З боку виконавця я порушень не побачив, але вони пішли на компроміс і сказали, що тиждень почекають, бо їм є що робити. Я розумію людей, що це проблема не їхня, а торгового комплексу “Арена” поруч. Так, там є проблематика”, — каже депутат.

Читайте також