У Рівному роблять прогресивні операції на молочних залозах

Першу реконструктивно відновну операцію на молочній залозі в Рівненському обласному протипухлинному центрі зробили у жовтні 2015 -го року. Заступник головного лікаря центру Лілія Курушина пригадує : це була 54-літня рівнянка, у якої діагностували рак правої молочної залози. Жінка була категорично проти видалення грудей, проте пухлинні ураження були значні. Тому лікарі під час операції залишили лише частину молочної залози. Потім заповнили імплантом. Минає шостий рік, жінка почувається чудово. А форма молочної залози виглядає естетично, каже лікарка. Вона вийшла заміж та живе у Німеччині. 

Пані Лілія показує прозорий імплант. Це когезивний гель, що використовують у таких операціях в протипухлинному центрі. Цей матеріал нагадує желе. Він безпечний, має пружність. Навіть при пошкодженні тримає форму . Негативного впливу на здоров’я не зафіксовано. 

Раніше були проблеми з імплантами через часті випадки відторгнення організмом. Тому операції не завжди були успішні. Імпланти, які використовували у 80-ті роки, потребували заміни через певний період, а ті, що оперують у нашому центрі – пожиттєві, розповідає пані Лілія.

Такі реконструктивно відновні операції на молочній залозі у протипухлинному центрі роблять п’ять хірургів – онкологів. Серед них єдина жінка – Лілія Георгіївна Курушина. Ця п’ятірка онкологів постійно відвідує усі конференції, з’їзди, симпозіуми аби почути “нове слово” в медицині. Щороку вони роблять 260 – 290 операцій . Наймолодшій пацієнтці нині 18, найстаршій – 65 років. “Ці операції не лише рятують пацієнток від злоякісного процесу, а й дарують естетику та якість життя,-” резюмує лікарка.

До слова, такого класу оперативні втручання у західному регіоні держави роблять лише у протипухлинному центрі.

Підготувала Алла Сищук

Читайте також