У Рівному розкопали поховання IV-V століть

У Рівному під час розкопок поселень княжої доби знайшли поховання 14-15 століть. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Зокрема арехологи виявили кістяк дитини й дорослої людини.

На думку спеціалістів, поховання свідчить, що територія в мікрорайоні Боярка була сприятлива для проживання в той час і була густо заселена.

Поруч з людськими рештками археологи також знайшли керамічний горщик та прикрасу.

“Горщик — це завжди етнографічна ознака. Вона свідчить про приналежність цих людей. І це ліпний домашній горщик. Прикраса зроблена з мушлі й видно, що не з місцевої, імпортної, можливо, морської”, — пояснив археолог Андрій Бардецький.

Виявлені людські рештки планують передати на дослідження київським науковцям, щоб з'ясувати вік та стать похованих, антропологічні риси і патологічні зміни в кістках:

"Кістяки будуть ще досліджуватися антропологами. Інвентар цих поховань ми будемо опрацьовувати деякий час", - каже археолог. 

Виявлені поруч з людськими рештками предмети теж передадуть на опрацювання київським фахівцям. Потому знахідки поповнять археологічну колекцію Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Т.в.о. завідувачки відділу археології та реставрації музею Віта Коцюбайло зазначила, що зі знайдених речей в кінці 2024 року планують зробити виставку.

 

Читайте також