У Рівному суд оштрафував волинську фірму на майже 5 млн гривень за контрабанду м`яса

У Рівному апеляційний суд оштрафував фірму з Волині за нелегальнее ввезення м'яса на територію України.

Про це Інформують на сайті Рівненського апеляційного суду.

Справа щодо фірми ТОВ "ЕКО СТОР" Департамент боротьби з контрабандою розпочав у червні 2021 року. Тоді стало відомо, що фірма «Еко Стор» ввозила в Україну з Польщі свиняче м'ясо впродовж вересня 2020 року. Згодом у ході проведення слідчо-оперативних дій слідство з'ясувало, що фірма подала митникам документи з неправдивою інформацією про експортера, хоча після перевірки виявилося, що цей експортер взагалі не мав відношення до продажу м'яса.Також було з'ясовано, що підприємство ввозило товари суттєвими порушеннями: митниця Польщі повідомила, що польська фірма не пред’являла інвойсів, які надавало українське підприємство. Тож експортер, заявлений у документах про переміщення товару, не мав відношення ні до комерційних рахунків, ні до ввезеної на територію України продукції. 

В лютому суд першої інстанції визнав директора фірми винним у порушенні ч.1 ст. 483 Митного кодексу (переміщення товарів через митний кордон з приховуванням від митного контролю) та призначив штраф у сумі 100% від вартості товару: це 4,7 млн грн. з конфіскацією товару. 

«Захисник директора фірми, не погодившись із позицією суду першої інстанції, який визнав його підзахисного винним у порушенні митних правил і застосував відповідне стягнення, оскаржив рішення суду до Рівненського апеляційного суду, наполягаючи на скасуванні постанови суду та закритті провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення», – йдеться у повідомленні.

Проте Рівненський апеляційний суд скаргу не задовільнив і постанова суду першої інстанції залишається у силі: директора фірми повинні оштрафувати на 4,7 млн грн та конфіскувати у нього весь незаконно ввезений товар. Загальна сума збитків, яку зазнав директор фірми, складає майже 10 млн грн.