У Рівному відбудеться унікальна виставка "Клеванська старовина"

http://ukraineartnews.com

23 лютого 2018 року, о 14-й годині, в приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею (вул. Драгоманова, 19), відбудеться відкриття виставки "Клеванська старовина" /архітектура, археологія, живопис, фотографія/. Повідомляє портал Ukraine Art News.

На виставці будуть представлені архітектурно-реставраційні дослідження працівників та студентів кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, археологічні артефакти та знахідки в Клевані, живописні роботи художників Національної спілки художників України та мистецького об’єднання "Колоарт", що були створені під час пленеру, організованого за сприяння Благодійного фонду "Спадок. ХХІ століття", а також роботи рівненського фотохудожника Олександра Харвата.

Виставка пленерного живопису представлена роботами 10 художників з Рівного та Львова. Перша пленерна сесія відбулася ще наприкінці серпня 2017 р. (20.08.2017) в смт. Клевань за підтримки Благодійного фонду "Спадок. XXI століття", який очолює клеванчанка Інна Мініч (Львівська). Благодійний фонд опікується історичною спадщиною та пам'ятками архітектури України. З метою привернення уваги до архітектури Клеваня, керівництвом фонду було ініційовано проведення пленеру РООНСХУ та членів громадської організації «Колоарт». Електронний каталог робіт опублікований на сайті організації https://rivneart.org.ua Друга сесія пленеру відбулася взимку – 11.02.2018, під час якої Павло Бенедюк та Степан Карпюк створили ряд акварельних етюдів. Учасники виставки: Павло Бенедюк, Микола Горєлов, Зоя Ємельяненко, Степан Карпюк, Тетяна Лукашевич, Ольга Побережна, Наталія Пушкар, Іванна Токар, Дана Якимчук /м. Львів/, Людмила Яремчук.

Архітектурна частина виставки представлена реставраційним дослідженням архітектора-реставратора Оксани Байцар-Артеменко /м. Рівне/. Дослідниця демонструє матеріали зондажів, муровані кам’яні елементи будівлі, а також етапи розвитку і розбудови Клеванського замку, родинного гнізда князів Чарторийських, та зображує найцінніший з архітектурної точки зору вигляд замку. Крім того, на виставці представлено дипломний проект «Архітектурна реабілітація замку князів Чарторийських в смт. Клевань», виконаний випускницею кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, магістром архітектури Самчук О.Л. під керівництвом д.арх., проф. Ричкова П.А. Проект містить як дослідну, так і проектну частину, яка пропонує один з можливих варіантів реконструкціїта відбудови замку в його первісному вигляді.

На виставці представлено також матеріали із досліджень в центральній крипті костелу Благовіщення Пресвятої Діви Марії римсько-католицької церкви Луцької дієцезії у смт. Клевань Рівненського району.

Під час робіт виявлено, що в усипальниці знаходились рештки як мінімум 28 осіб, 8 – з яких – діти до 3 років, 1 дитина – 6-8 років, 5 – жінки від 20- до 80 років (середній вік смерті – 48,5 р), 13 чоловіків віком від 20 до 60 років (середній вік смерті – 40 років). В одному випадку стать та вік визначити не вдалося внаслідок повного руйнування кісток.

Висока частота визначення так званих генетичних аномалій в дослідженій групі людей, а також ідентичні морфологічні риси дозволяють говорити про тісні родинні зв’язки між індивідами, похованими в дослідженій усипальниці. Подальший аналіз, можливо, дозволить провести не лише генетичну, але й морфологічну ідентифікацію поховань.

Читайте також