У Рівному відбувася форум-театр за участю переселенців (ФОТО)

31 січня представники рівненського осередку ВГО Інститут «Республіка» провели форум-театр «Право вибору переселенців» у приміщенні Рівненського НВК «Колегіум».

У форум-театрі взяли участь понад 40 учасників, зокрема внутрішньо переміщені особи, представники Управління соціального захисту населення у м. Рівне, Департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА, Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області, радниця Мінсоцполітики з питань ВПО у Рівненській області, представники політичних партій та громадських організацій, помічники депутатів Рівнеради, студенти та старшокласники, інші активні рівняни.

Учасники грали в театральні ігри, метою яких є налагодження комунікації, створення атмосфери довіри та порозуміння. Обговорювали існуючі виклики та проблеми, з якими зіштовхнулися внутрішньо переміщені особи з початком війни на сході України, ділилися особистими переживаннями та емоціями, пригадували, як вперше приїхали у Рівне.

Також вони розповідали свої історії, звертаючись передусім до молодого покоління, аби ті почули їх і зрозуміли. Спільними зусиллями вдалося створити атмосферу щирості, довіри та взаєморозуміння.

У результаті роботи учасники створили виставу із двох мізансцен та продемонстрували її глядачам. У них вони розкривали життєві ситуації з власного досвіду. Найбільш хвилюючими були сцени з новою школяркою у класі, її прийняттям, пошуком нових друзів, а також історії, пов’язані з пошуком нового житла, нової роботи – нового життя. Важливими темами, які піднімалися під час дійства, були знайомство з новими людьми та боротьба зі стереотипами. 

«В Україні форум-театр – це доволі новий метод, проте він успішно практикується за кордоном. Форум-театр – це не лікувальна методика і не психотерапія, це поєднання спілкування, реальних історій та можливість програти свою історію, знайти в ній інші шляхи для вирішення проблем, зрозуміти помилки кожного. Упродовж декількох годин завдяки театралізованим іграм учасники емоційно відчували один одного. Найбільше зворушило, що в кожній виставі, яку готували учасники, була щаслива розв’язка», – розповідають представники Інституту «Республіка» у м. Рівне.

Після заходу учасники наголошували на важливості питань, що стосуються ВПО, участі молодих людей, спілкування поколінь, адже це сприяє гармонізації суспільства. Молодь дякувала за щирість і відвертість, можливість зрозуміти проблеми внутрішньо переміщених осіб. Наприкінці зустрічі запропонували продовжувати ці заходи на базі інших навчальних шкіл. Це сприяє налагодженню спілкуванню, пошуку порозуміння та віри в щасливе майбутнє нашої держави.

Довідка. Подібні вистави відбуваються в 20 містах України в межах діяльності Інституту «Республіка» та Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» за підтримки Фонду сприяння демократії при Посольстві США в Україні.

Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка».

 

Читайте також