У Рівному відкриють виставку, присвячену Берестецькій битві

У середу, 30 червня, о 12:00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Берестецькій битві - 370». Виставка створена в рік, коли українська держава відзначає 30-річчя Незалежності, і присвячена героїчній боротьбі українського народу, який під час української революції середини XVII ст., зі зброєю в руках, виступав за  свою свободу та незалежність.

На виставці представлені чорно-білі малюнки доктора історичних наук, професора Ігоря Свєшнікова. Починаючи з 1970 по 1993 рр. він був керівником археологічної експедиції, яка досліджувала місце Берестецької битви. Це малюнки археологічних знахідок: зброї українського війська (мушкети, шаблі, чекани, порохівниця, шомполи,  бойова коса), виробів з шкіри (сумки, гаманці, чоботи), побутових козацьких речей (казан, дерев’яна ложка і виделка) та татарських стріл з сучасною реконструкцією. У залі експонуються документальні матеріали, які розповідають про створення архітектурного комплексу «Козацькі могили», наукові видання дослідників історії України XVII ст., різноманітні буклети, запрошення, листівки та конверти, медалі, значки сучасного музею-заповідника «Поле Берестецької битви».

Крім того, тут можна буде побачити художні роботи сучасного художника Олександра Лаворика, виконані на полі Берестецької битви, та керамічну скульптуру на козацьку тематику.

У рамках відкриття виставки Святослав Сичевський, історик, дослідник матеріального світу минулого, історичний  реконструктор, прочитає лекцію на тему «Відтворення образу козака Хмельниччини за допомогою археологічних знахідок на полі битви під Берестечком».

Читайте також