У Рівному відкриють виставку, присвячену Берестецькій битві

У середу, 30 червня, о 12:00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Берестецькій битві - 370». Виставка створена в рік, коли українська держава відзначає 30-річчя Незалежності, і присвячена героїчній боротьбі українського народу, який під час української революції середини XVII ст., зі зброєю в руках, виступав за  свою свободу та незалежність.

На виставці представлені чорно-білі малюнки доктора історичних наук, професора Ігоря Свєшнікова. Починаючи з 1970 по 1993 рр. він був керівником археологічної експедиції, яка досліджувала місце Берестецької битви. Це малюнки археологічних знахідок: зброї українського війська (мушкети, шаблі, чекани, порохівниця, шомполи,  бойова коса), виробів з шкіри (сумки, гаманці, чоботи), побутових козацьких речей (казан, дерев’яна ложка і виделка) та татарських стріл з сучасною реконструкцією. У залі експонуються документальні матеріали, які розповідають про створення архітектурного комплексу «Козацькі могили», наукові видання дослідників історії України XVII ст., різноманітні буклети, запрошення, листівки та конверти, медалі, значки сучасного музею-заповідника «Поле Берестецької битви».

Крім того, тут можна буде побачити художні роботи сучасного художника Олександра Лаворика, виконані на полі Берестецької битви, та керамічну скульптуру на козацьку тематику.

У рамках відкриття виставки Святослав Сичевський, історик, дослідник матеріального світу минулого, історичний  реконструктор, прочитає лекцію на тему «Відтворення образу козака Хмельниччини за допомогою археологічних знахідок на полі битви під Берестечком».