У Рівному відзавтра на вулицях штрафуватимуть водіїв за неправильне паркування: що відомо

У Рівному на вулиці міста вийдуть інспектори з контролю паркування траспортних засобів Департаменту муніципальної варти.

За словами заступника міського голови Ігоря Кречкевича, у багатьох містах існує проблема хаотичного паркування. Рівне не є виключенням.

"Важливим етапом у розвитку Департаменту мунварти є створення відділу контролю з паркування траспортних засобів на вулицях міста. В усіх містах існує проблема із паркуванням, Рівне не є виключенням. Тому, задля безпеки пішоходів та водіїв, впроваджується відділ для котролю паркування. Раніше інспектори лише клали листівки та виносили постанови, а наразі будуть штрафувати та створювати адмінпротоколи", - зазначив посадовець.

Директор Департаменту муніципальної варти Андрій Пасічник зазначив, що запуск проєкту має позитивний відгук від правоохоронців та мешканців міста, адже він спрямований на покращення життя рівнян.

"З початку створення пройшов рік і ми за цей час маємо уже повністю функціональні два відділи, які працюють на благо жителів міста. У нас повністю працює відділ благоустрою, а також наразі побудовано дві черги камер відеоспостереження в кількості 200 штук, які допомагають поліції. Проте, відсьогодні ми запускаємо ще один відділ з контролю паркування. Ми розділили місто на сектори, де  поступово будемо працювати у кожному по черзі", - каже Пасічник.

Одним із інструментів, який буде допомогати та полегшувати жителям процес сплати штрафу - є додаток "Рівне.Сервіси". Наразі він доступний лише для смартфонів на системі Андроїд, проте згодом буде і на iOS.

Розробкою та створенням додатку займалась ТОВ "Тумс", директором якого є Сергій Сигловий. За словами очільника товариства, саме вони відповідали за розбробку та автоматизацію додатка для паркування. Сам додаток складається з двох частин: перша - для інспектора, який буде повідомляти про правопорушення, вносити фотофіксацію та дані про автівку, а друга - для водія, який зможе оплатити штраф.

Також він наголосив на тому, що жодні персональні дані про банківські картки мешканців міста не будуть зберігатись у програмі задля безпеки.

"Інспектори будуть залишати квитанцію про штраф на лобовому склі автівок, а також фіксувати за допмогою фото і повідомляти про порушення у додатку. Після чого адмінпорушення може розглядатись без учсті водія.  Водій може протягом 10 днів сплатити 50% штрафу у такому випадку постанова є вирішеною, якщо оплата не здійснена, тоді надсилається лист і від цього моменту у нього з ще 30 днів. Якщо проходить період, тоді людина підлягає примусовому списанню коштів", - зазначив директор відділу контролю з паркування Артур Шибрук.

Проте, він також наголосив, що правопорушник має право оскаржити рішення. 

Відзавтра інспектори будуть патрулювати та видавати штрафи водіям на наступних вулицях упродовж 3 місяців:

  • вул. Соборна (від перехрестя вулиць Соборна-Міцкевича-Чорновола до мосту по вул. Соборній);
  • вул. 16 липня;
  • вул. Сагайдачного;
  • вул. Здолбунівська;
  • вул. Симона Петлюри;
  • вул. Гетьмана Мазепи;
  • вул. Набережна.

Щодо впровадження платних паркувальних майданчиків, то Ігор Кречкевич зазначив, що процес розробки та планування триває.

"У додатку розроблено функцію платних паркувань, проте вона не доступна наразі, адже не створено таких місць. Наразі відбувається процес створення платних паркувальних майданчиків - цей проєкт у розробці. Але цим займається інший департамент, мунварта до цього не має жодного відношення", - повідомив Ігор Кречкевич.

Допомагати інспекторам у контролі правил паркування звичайні громадяни не зможуть. 

Справа в тім, що у штаті наразі 3 інспектори, які не зможуть швидко реагувати на виклики. Саму процедуру знімання порушення звичайна людина не зможе виконати, адже є правила фіксації", - зазначив Шибрук.

Наразі у штаті Департаменту - 3 інспектори для патрулювання вулиць, проте набір триває.

Читайте також