У Рівному вшанували пам`ять жертв примусового виселення

17 вересня у Рівному відбулася Пам’ятна академія до Дня пам’яті українців – жертв примусового виселення 1944-1951років. 75 років тому розпочалися масові депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Підляшшя та Забужжя у радянську Україну.

Підставою для цього стала підписана 9 вересня 1944 року у Любліні міждержавна угода між УРСР і Польським комітетом національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР. Цей документ передбачав переселення на територію УРСР всіх українців, які проживали у повітах Холмщини у Польщі.

З 1944 по 1946 роки на територію УРСР депортували близько півмільйона українців із їхніх етнічних земель, під час акції «Вісла» – 150 тисяч, у 1948–1951 роках ще понад 41 тисячу. Люди залишились без рідної домівки, землі, майна, а в УРСР їх чекала примусова колективізація.

«Хоча підписана у Любліні угода передбачала добровільне переселення, але по факту це була примусова депортація за підтримки регулярних військових частин Радянського союзу та комуністичної Польщі. Угода також передбачала рівноцінне відшкодування майна переселеним, але РСР зустріла українців Холмщинин, Надсяння, Лемківщини та Підляшшя колгоспним рабством, голодом, злиднями та забороною повернення до рідних земель. Ми зобов’язані пам’ятати про ці жахливі сторінки нашої історії, аби ніколи більше не стати жертвами», - зазначив Олексій Бучинський, звертаючись до присутніх у залі примусово переселених та їх нащадків.

Пресслужба Рівненської обласної ради 

Читайте також