У Рівному затятим боржникам почали відмикати воду

Фото - UA: Рівне

Від’єднувати боржників від централізованого водопостачання сьогодні почали працівники "Рівнеоблводоканалу". Поки що перекривають труби до приватних обійсть, де немає ризику лишити без води сусідів неплатника. Заступник директора підприємства пояснює такі дії незадовільною оплатою за воду в останні місяці. Адвокат Юрій Клекотка наголошує: людей варто попереджати про відключення за місяць рекомендованим листом, пише Суспільне.

Клієнтів "Рівнеоблводоканалу" від’єднують через борг у майже десять тисяч гривень, люди не гасили його роками. Відповідно до нового закону про послуги ЖКГ, людей попереджали про відключення за місяць – каже заступник директора. По місту – десятки таких випадків.

– Ми не просто їх попереджали, ми вже і до суду подавали, і в нас є позитивні рішення суду по цих людях. Там різні люди є з різними категоріями складності, але так як ми цих людей передаємо до виконавчої служби, – а там стягнути борг через різні причини не можуть, – то іншого варіанту, крім як надати попередження і їхати на відключення – немає, - каже заступник директора "Рівнеоблводоканалу" Микола Ткачук.

Труби людям ніхто не ріже, пояснює майстер. Воду від’єднують інакше.

– Простим шляхом демонтажу частини коліна поліетиленового. Може бути муфта чи будь-яка частина, роз’єднуємо і все. Все воно доволі просто назад під’єднується, але тільки нашими силами, можна сказати, - зазначає майстер водопровідної мережі Анатолій Прокопчук.

Відключатимуть воду при наявності вільного часу, адже штат обмежений, каже Микола Ткачук. Переважно тим, хто боргує більше 10 тисяч. Та додає: загалом підприємству на перше жовтня не заплатили 49 мільйонів гривень.

– Умови дуже прості: або підписати договір реструктуризації з нашим підприємством, або сплатити повну вартість боргу. Ми кожен день не відстежуємо боржників і їхні оплати, тож якщо людина сплатила кошти і знає, що в неї відключене водопостачання – їй треба звернутися на Вишенського, 6, – додає Микола Ткачук.

Новий закон справді розширив повноваження постачальників комунальних послуг – пояснює адвокат Юрій Клекотка. Однак і зараз відключення можна оскаржити.

– До 2017-го року в нас була практика Верховного суду України, який виносив рішення про те, що не мають права відключати воду, виключно встановлювати пеню, штрафи, але ні в якому разі не відключати. Але зараз ця практика неактуальна. Варто звернути увагу на те, що повідомлення, що постачання буде припинене, має бути здійснене рекомендованим повідомленням і має бути підтвердження про те, що споживач справді його отримав, - пояснює адвокат Юрій Клекотка.

Не завжди є технічна можливість відімкнути людям послугу, каже Юрій Клекотка. Наприклад, законодавство захищає права жителів багатоповерхівок, які отримують воду спільно. 

Читайте також