У Сарнах на базі історико-етнографічного музею створять етноцентр "Полісся"

У Сарнах на базі музею створять етноцентр "Полісся".

Про це повідомили в Сарненському історико-етнографічному музеї

Сарненський історико-етнографічний музей отримав грантову підтримку для створення етноцентру «Полісся». Проєкт реалізують за підтримки Українського культурного фонду.

На території музею для нового етноцентру передбачена окрема будівля, ремонт якої було розпочато ще в 2023 році за кошти Сарненської міськради. Це - будівля початку ХХ століття.

У рамках проєкту в етноцентрі буде облаштовано три зали: дві з них — це експозиції етнографії, де автентичні експонати поєднаються з інноваційними технологіями (відеодемонстрації, аудіогід, оцифровані експонати), третя — вхідна зала, що стане локацією для майстеркласів і лекцій.

"Етнографія Полісся — це культурний феномен Рівненщини, який потребує комплексного представлення та додаткової промоції. У Сарненському історико-етнографічному музеї є унікальна колекція етнографічних зразків Поліського краю, що формувалася роками та досі поповнюється. Це вишиті жіночі сорочки, намітки, хустки, спідниці, свити, ткані та вишиті рушники, обруси, ткані рядна.

Ми сподіваємось, що етноцентр «Полісся» стане новим культурним і туристичним магнітом. Він підсилить зацікавленість українців до власної культурної спадщини та локальних традицій, формуватиме національну ідентичність нових поколінь та гідно репрезентуватиме українську регіональну культуру для іноземних туристів", - розповідають у музеї.

У рамках проєкту заплановано провести цикл публічних заходів. Окрім офіційного відкриття етноцентру, буде влаштовано 4 етномайстеркласи для дітей і 2 лекції про етнографічну спадщину Полісся.

Також «відвідати» етноцентр можна буде з будь-якої точки світу завдяки 3D-туру, над яким уже працюють.

Читайте також