У Сарнах відомий ведучий і гастроблогер вивідував у господинь давній рецепт хліба на заквасці (ВІДЕО)

Гастроблогер Костянтин Грубич вчергове відвідав Сарненську громаду в пошуках автентичних українських рецептів.

Про це повідомили в Сарненській міськраді.

Українському ведучому вдалося вивідати в місцевої господині давній рецепт хліба на заквасці, спеченого в печі.

Костянтин Грубич зазначає, що зйомка відбувалася в Сарнах у шинку - місцевому етнографічно-історичному музеї.

Працювали з ведучим Лідія Калюшик - господиня, яка власне й поділилася рецептом і показала сам процес приготування страви, а також Оксана Василюк - директорка міського клубу "Колос".

"Пані Лідія Калюшик за своєю вдачею доволі скромна людина, тому не вихвалялася, яка вона вправна господиня і як часто вона пече хліб. Хоча, очевидно, що пече, бо закваску підживлює періодично. Каже, що з магазинним спечений у печі хліб не йде у ніяке порівняння: "Дуже укусно!". Я вірю, бо куштував.

Цієї зустрічі могло би не відбутися, якби не наша вже дружба з Оксаною Василюк, колишньою завідувачкою Сваринівського клубу. Ми з нею познайомилися під час осінньої-2023 гастроекспедиції на Рівненщину. Тепер вона змінила місце роботи - теж керує закладом культури, але вже у місті Сарни. Клуб називається "Колос", і там Оксана теж згуртувала співоцький колектив. На моє прохання швидко організувати гастрономічну історію відгукнулася миттєво. За день ми вже провели зйомки у шинку Сарненського історико-етнографічного музею", - написав гастроблогер на своєму YouTube-каналі "Костянтин Грубич: історії зі смаком".

Як зазначає Костянтин Грубич, у відеоролику добре видно технологію виготовлення домашнього хліба. Він подає рецепт закваски, яку пані Лідія отримала з Почаєва:

  • 50 г борошна змішати із 50 мл води. Залишити на 24 год. за кімнатної температури, не закриваючи щільно посуду, аби закваска "дихала";
  • щодня додавати по 25 г борошна та по 25 г води. І так до десяти днів;
  • потім зберігати в холодильнику. Раз на три дні закваску потрібно "підживлювати".

 

Читайте також