У Сарнах водію буса, через якого загинув 18-річний мотоцикліст, присудили умовне покарання

У Сарнах оголосили вирок 54-річному кермувальнику автомобіля «Mercedes Benz Vito», який у червні 2021 року насмерть збив 18-річного мотоцикліста. 

Нагадаємо, смертельна ДТП сталася на День молоді 27 червня близько 23 години на вулиці Гагаріна у Сарнах. 

Водій буса, виконуючи маневр повороту ліворуч, не врахував дорожню обстановку та допустив зіткнення із мотоциклом «Suzuki», який рухався у зустрічному напрямку.  Від отриманих травм 18-річний мотоцикліст, житель села Немовичі, помер у кареті швидкої допомоги. 

Винуватцю ДТП оголосили підозру за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України. 

У суді водій буса визнав свою провину повністю. Зазначив, що має великий досвіду у кермуванні автомобілям, однак, у той вечір проявив неуважність. Обвинувачений пояснив, що не помітив мотоцикл на дорозі, лише відчув удар, від якого автомобіль дещо відкинуло.

Зупинившись, обвинувачений вийшов із транспортного засобу та побачив потерпілого, що лежав на дорозі. У вчиненому щиро розкаюється. 

Крім цього, потерпілий повідомив, що повністю відшкодував потерпілій витрати на поховання.

Потерпіла на суд не з'явилась, подала заяву про розгляд справи без її присутності. Також від будь-яких претензій до обвинуваченого вона відмовилась та просила визначити покарання на розсуд суду.

Як зазначається у вироку, за місцем проживання у селі Немовичі обвинувачений харектеризується позитивно, дисциплінований, вимогливий до себе, із сусідами підтримує дружні стосунки, до односельчан відноситься з повагою, зауважень про порушення громадського порядку не має

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обтяжчуючих обставин судом не встановлено. 

При призначенні покарання суд врахував позитивну характеристику з місця проживання, наявність кількох обставин, що пом`якшують покарання, відсутність обставин, що обтяжують покарання, наявність на утриманні у обвинуваченого неповнолітньої дитини. 

Відтак, обвинуваченому присудили три роки ув'язнення, одночасно звільнивши його від відбування покарання з іспитовим строком у 1,5 роки. 

Також суд стягнув на користь держави витрати на залучення експерта у сумі 9953 грн. 

На вирок ще можна подати апеляційну скаргу.