У селі біля Рівного кошеня померло від сказу: оголосили карантин

У селі Біла Криниця Рівненського району зареєстрували випадок сказу у кота.

Інформують у Рівненському районному управлінні ГУ Держпродспоживслужби.

3 листопада до спеціаліста ветеринарної медицини надійшло повідомлення жителя с. Біла Криниця, що два дні тому на територію його приватного будинку потрапило безпритульне кошеня віком 2-3 місяці та нанесло подряпини його дочці. Котеня утримувалося під наглядом в окремому приміщенні, відмовлялося від корму, пило воду та мало пригнічений стан. 3 листопада тварина загинула.

Спеціалістом ветеринарної медицини було відібрано та направлено патматеріал до Рівненської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження на сказ. Вірусологічним дослідженням патологічного матеріалу від 06.11.2023 року встановлено захворювання на сказ.

У зв’язку із цим, рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рівненській РДА від 06.11.2023 року № 24 було оголошено неблагополучним село Біла Криниця, щодо захворювання на сказ та введені карантинні обмеження, а також, визначено наступні межі загрозливої зони:

  • села Кругле, Городище, Гориньград Другий, Антопіль, Глинки Білокриницької сільської ради;
  • село Колоденка Корнинської сільської ради;
  • села Дмитрівка та Підліски Бабинської сільської ради;
  • село М’ятин Бугринської сільської ради.

В рамках прийнятого «Плану заходів по ліквідації вогнища сказу в с. Біла Криниця, оточуючих населених пунктах, лісових та польових масивах, які входять в загрозливу зону» вживаються всі заходи по недопущенню поширення збудника інфекції.

Контактних з хворим котом осіб було направлено до медичного закладу для визначення необхідності призначення антирабічного лікування.

До зняття карантинних обмежень на неблагополучній на сказ території забороняється вивезення за межі собак, котів та диких тварин.

Читайте також