У селі на Рівненщині розташована пам`ятка архітектури національного значення, заснована в XI ст.

У селі Дорогобуж, що в Бабинській громаді, розташована пам’ятка архітектури національного значення - Успенська церква (ХІ-XVIІ ст.).

Історію цієї пам'ятки розповіли в Управлінні культури і туризму Рівненської ОДА в межах проєкту "Рівненщина на смак".

Село Дорогобуж згадується в давньоруських літописах як центр удільного князівства Погориння. Перша літописна згадка належить до 1084 року. Із 1972 року на вцілілій частині давньоруського городища проводять археологічні розкопки. Недалеко від городища знаходиться пам’ятка архітектури ХVI ст. - Дорогобузька Свято-Успенська церква. Церковна реліквія, перлина українського мистецтва – ікона Дорогобужської Божої матері (ХІІІ ст.) – нині знаходиться в Рівненському краєзнавчому музеї. У науковий обіг ця ікона ввійшла під назвою «Богородиця Одигітрія з Дорогобужа».

Успенська церква в с. Дорогобуж згідно з переказом була заснована в XI ст. як монастирський храм. Дорогобузький монастир став відомим із 1514 р., коли Сигізмунд І (1506—1548), маючи привілеї на місто Дорогобуж, утвердив за князем К. І. Острозьким право патронату над місцевим монастирем на честь Успіння Богородиці. Місцева шанована ікона Богородиці віддавна привертає до монастиря багато прочан.

Невідомий автор опису церкви, що знайшли фахівці в тернопільському архіві в 1925 р., розказує:

«Успенська церква в с. Дорогобужі побудована в давнину, якщо не в XI cт., то в XII ст., потім зруйнована і наново відбудована Костянтином Костянтиновичем князем Острозьким біля 1580 р. на збереженому старовинному плитковій рожевою замазкою основі…».

Засновником Дорогобузької церкви літературні джерела вказують князя К. К. Острозького, однак не виняток, що монастир існував і до побудови нової церкви. Згадується монастир і 1561 року в «Опису актової книги Київського центрального архіву». 1576 р. Каштелян Брацлавський Василь Загоровський пожертвував Дорогобузькому монастирю 5 кіп грошей. Однак засновником нового монастиря все ж таки багато разів називають князя Костянтина Острозького. Обмежені відомості про побудову Дорогобузької церкви, які викладені в статтях переважно краєзнавчого характеру, подають ще одне датування будівлі церкви - кінець XVIII ст.

З історичних джерел існують лише кілька згадок, які віддзеркалюють боротьбу православної церкви за повернення Дорогобузького монастиря у свої володіння під час козацьких війн. Огляд будівлі церкви в 1840 р., що був проведений після скасування василіанського монастиря, показав, що василіани навіть не переробили інтер'єр церкви згідно з каноном уніатської релігії.