У селі на Рівненщині виявили стихійні сміттєзвалища

У селі Деражне на Рівненщині ліквідували стихійні сміттєзвалища. 

Про це повідомляють у Держекоінспекції Поліського округу.

Як зазначається, звалища виявили під час проведення заходів держнагляду за дотриманням вимог природоохоронного законодавства території сільради. 

- Статтями 30 та 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що до повноважень органів місцевого самоврядування належать питання організації управління побутовими відходами, пов’язані з належним контролем, ліквідацією несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів та безпечною утилізацією відходів на підконтрольній території, надання інформації та проведення просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами.

Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері управління відходами також визначено статтею 26 Закону України «Про управління відходами», зокрема:

забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів;

передача відходів, власник яких не встановлений, суб’єктам господарювання у сфері управління відходами для їх оброблення;

надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами, - йдеться у повідомленні. 

Водночас, виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений, здійснюється у відповідності до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами».

Згідно зазначеної норми, повноваження щодо таких відходів в межах населених пунктів належать до компетенції органу місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про управління відходами» особи, винні за порушення у сфері управління відходами, несуть відповідно до закону дисциплінарну, адміністративну, адміністративно-господарську, цивільну чи кримінальну відповідальність.

З огляду на викладене вище, Державна екологічна інспекція Поліського округу скерувала на адресу Деражненської сільської ради лист з вимогою вжиття відповідних заходів реагування щодо ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища твердих побутових відходів та приведення території у належний санітарно-епідеміологічний стан.

Наразі до Державної екологічної інспекції Поліського округу від Деражненської сільської ради надійшов лист з підтверджуючими матеріалами щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища в селі Деражне.

Читайте також