У спецшколі на Рівненщині виявили порушення прав дитини

Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області здійснили перевірку спецшколи №1 у селі Чудель. 

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці Представництва Уповноваженого з прав людини ВРУ у Рівненській області. 

Як зазначається, спецшкола функціонує для осіб з тяжкими порушеннями мовлення. Тут забезпечують системний психолого-педагогічний супровід учнів, надають корекційно-розвиткові послуги, організовують освітній процес відповідно до потреб дітей з використанням найбільш прийнятих для них методів і способів спілкування в освітньому середовищі, що своєю чергою сприяє засвоєнню знань і соціальному розвиткові.

Під час моніторингового візиту були виявлені порушення прав дитини. Зокрема, порушення права на приватність, адже у банному комплексі немає розмежування між душовими. А в одній з кімнат пансіону, що функціонує у школі, розміщено 10 ліжок, що порушує вимоги Санітарного регламенту.

В той же час адміністрація школи дотримується вимог та рекомендації щодо організації безпечної роботи закладу в умовах воєнного стану – у закладі наявні два найпростіших укриття. Однак було встановлено, що в одному з них немає запасів питної води, їжі та медикаментів. В іншому ж укритті аптечка потребує доукомплектування.

Також за підсумками моніторингового візиту група виявила, що школа потребує капітального ремонту харчоблоку та заміни системи опалення в укритті.

Додамо, що у закладі перебувають 124 дитини, з яких 10 дітей є дошкільнятами. Вихованцями школи також є 12 дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у пансіоні разом з іншими дітьми. Загалом послугою пансіону користується 95 вихованців.

Харчування учнів здійснюється відповідно до норм харчування та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. За потреби учні можуть звернутися до медичної частини закладу, психолога та соціального педагога.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені та направлені відповідні рекомендації для усунення виявлених недоліків.

Читайте також