У світі відомо лише про 300 таких випадків: у Рівному прооперували чоловіка з рідкісною хворобою

У Рівненській обласній лікарні медики провели операцію чоловіку з рідкісним діагнозом.

Як повідомляють на сайті медзакладу, у пацієнта видалили 2,5 кг жирової клітковини, яка локалізувалась у ділянці шиї.

До Центру мікрохірургії вуха та сурдоневрології РОКЛ імені Юрія Семенюка звернувся чоловік із жировими новоутвореннями (ліпомами) в ділянці шиї, які спричиняли йому дискомфорт, адже, окрім косметичного дефекту, викликали біль, а все через здавлювання периферійних нервових закінчень, що призводить до порушень ковтання і дихання внаслідок стискання гортані. 

Після проведення повного обстеження у пацієнта було діагностовано рідкісне захворювання – хвороба Маделунга. У світі відомо лише про 300 таких випадків. Це рідкісне та маловивчене захворювання, яке характеризується стрімким розростанням жирової тканини навколо спини, шиї та плечового поясу. 

Тож аби допомогти чоловіку, лікарями-отоларингологами Наталією Данилюк, Олексієм Гальмізом та лікарем-анестезіологом Миколою Барчуком виконано оперативне втручання з видалення ліпом. 

Хвороба Маделунга – у рідкісних випадках ліпоми можуть перероджуватися в злоякісні пухлини, тому своєчасне звернення до лікаря є важливим для діагностики та лікування. Тому фахівці радять не нехтувати профілактичними оглядами, аби вчасно виявити будь-які патологічні зміни.

Читайте також