У центрі Рівного виступали лірники та кобзарі

Лірники та кобзарі виступили в центрі Рівного в рамках Міжнародного етнічного фестивалю "Ліра Фест". У ньому взяли участь десятки лірників та кобзарів з різних областей України, а також гості з Польщі і Білорусі. Грали українську народну музику, козацькі пісні та пісні, з якими йшли до бою вояки УПА, повідомляє Суспільне

Усі псалми звучали сьогодні у супроводі автентичних музичних інструментів, які  пов’язані з історією. Особливістю цьогорічного фестивалю, який  проводиться в нашому місті на Покрову уже вшосте, є те, що він  відбуватиметься ще й у місті Луцьку, – розповів директор Віктор Ковальчук.

– Ми робимо ліри та співаємо. Відроджуємо жанр лірницького співу. Не тільки в Білорусі, ми стараємося аквтивно брати учать в фестиваль у Польщі, України, Литви. Ця ліра моя робота. Зроблена за узором луцького зразка. Трішки модифікована. На ній можна грати автентичні мелодії та сучасні жанри, – розповів лірник з Білорусі Алєсь Лось.

– Розпочався він традиційно – лірникування лірників та кобзарів біля храму після служби Божої. На різних заходах також. Наприклад, на святі вулиці на Петра Могили, біля дошки Небесної сотні. А завершуєтсья великим концертом на майдані Незалежності. Кобзарі і лірники – це, зазвичай, люди, які ходили від хати і до хати. Вони співали псалми, несли епічну культуру, героїчну культуру, – прокоментував директор фестивалю "Ліра Фест" Віктор Ковальчук.

 

Читайте також