У Вінницькому ТЦК розповіли деталі затримання мешканця Рівненщини

Стали відомі нові деталі затримання мешканця Рівненщини на Вінниччині. 

Нагадаємо, перед цим його дружина стверджувала, що його затримали на блокпосту та згодом відвезли у ТЦК. 

Тим часом, як повідомили у Вінницькому обласному ТЦК та СП, 5 липня 2024 року прикордонники затримали групу з 14 осіб при спробі незаконного перетину державного кордону України. У ТЦК стверджують, що під час затримання виявилося, що жоден із затриманих не мав при собі військово-облікових документів, які є обов’язковими для військовозобов’язаних громадян України.

- З огляду на ці обставини, 6 липня 2024 року затриманих було передано представникам групи оповіщення ТЦК та СП для уточнення їхніх військово-облікових даних. Це було зроблено відповідно до чинного законодавства для визначення їхньої придатності до військової служби та проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

За результатами обстеження ВЛК було встановлено, що всі 14 осіб придатні до військової служби і не мають підстав для отримання відстрочки або звільнення. Відповідно до цього, вони були призвані на військову службу за мобілізацією, - йдеться у повідомленні. 

У ТЦК уточнили, що внутрішня перевірка не підтвердила випадків побиття або інших протиправних дій з боку представників ТЦК та СП.

- Наголошуємо, що відповідно до Законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про військовий обов’язок і військову службу”, ухилення від призову на військову службу, включно з мобілізацією, або від військового обліку, тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Ці закони визначають порядок і умови мобілізації, зобов'язання громадян щодо військової служби та процедури призову. Ухилення від цих обов'язків вважається порушенням, яке карається відповідно до чинного законодавства, - додають у ТЦК та СП. 

Читайте також