У виправній колонії на півночі Рівненщини виявили порушення прав і свобод людини

Команда представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області відвідала «Катеринівську виправну колонію» № 46.

Із метою виконання функцій національного превентивного механізму команда представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області спільно з представниками громадськості здійснила відвідування держустанови «Катеринівська виправна колонія» № 46.

Відомо, що установа розташована в селі Катеринівка Сарненського району й заснована в листопаді 1947 року. На сьогодні функціонує як колонія середнього рівня безпеки для утримання чоловіків. В установі наявний сектор максимального рівня безпеки (засуджені, що утримуються в секторі максимального рівня безпеки не працюють на виробництві та перебувають у камерах), дільниця соціальної реабілітації.

На час відвідування в установі перебували 394 засуджених.

Представники групи НПМ забезпечили реалізацію права на безперешкодне потрапляння до місця несвободи та проведення опитування засуджених.

"Під час конфіденційного спілкування скарг від засуджених щодо випадків жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність видів поводження чи покарання не надходило.

Слід зазначити про наявну позитивну практику в діяльності установи.

Так, у виправній колонії належно оформлено й обладнано кімнату психоемоційного розвантаження.

Окрім того, в установі функціонує 11 відділень СПС, одне з яких — законсервоване. У більшості дільниць проведено капітальний ремонт, деякі перебувають у стадії ремонту. В кожному відділенні у наявності обладнана кімната соціально-виховної роботи", - ідеться в повідомленні.

Водночас під час відвідування установи група НПМ виявила низку порушень прав і свобод людини, зокрема:

  • порушення правил санітарії та гігієни в деяких приміщеннях і санітарних вузлах;
  • порушення права засуджених на приватність.

Із метою усунення виявлених порушень прав і свобод ув’язнених Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини скерує до компетентних органів відповідні акти реагування.

Читайте також