У яких районах Рівненщини вода із високою концентрацією заліза?

фото ілюстративне

Залізо – це один з найбільш поширених елементів в природі. Попри позитивну роль в життєдіяльності людського організму, надмірні концентрації його можуть привести до розвитку патологічних змін. Добова потреба даного хімічного елементу для людини від 10 до 20 мг, в залежності від функціонального стану організму, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

Поповнення заліза в людському організмі відбувається при вживані харчових продуктів та питної води, а також при застосуванні медичних препаратів.

Залізо є, насамперед, органолептичним показником, його надмірні рівні впливають на смакові властивості та кольоровість, що ускладнює використання води для питних та господарських цілей.

Рівненська область відноситься до тих регіонів України, де природна концентрація заліза у воді підземних водоносних горизонтах часто перевищує існуючі норми – 0,2 мг/дм³ (Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Чим глибший водоносний горизонт, тим вищий вміст заліза.

Незважаючи на високі концентрації заліза у питній воді Рівненщини, токсичних рівнів (300 мг/дм³ ) у природних водах немає.

Високі концентрації іонів заліза виявлені лабораторіями Центру в артезіанських свердловинах, які використовуються для централізованого водопостачання населених пунктів Сарненського, Дубровицького, Рокитнівського, Костопільського, Володимирецького, Корецького, Гощанського та Здолбунівського районів. Поодинокі випадки у Дубенському та Березнівському районах.

Найвищі концентрації заліза в питній воді господарсько – питних водопроводів Рівненської області, які були виявлені під час моніторингових досліджень в 2018 році вказані на інтерактивній карті області https://www.google.com/maps/d/edit…

Слід наголосити, що на деяких об’єктах водопостачання виявлено концентрації іонів заліза, які перевищували норму більше ніж у 50 разів (м.Сарни, м.Дубровиця, с.Федорівка та смт Клесів Сарненського району).

Існують різні методи очищення води від заліза: відстоювання, аерація, озонування, знезалізнення шляхом введення хімічних реагентів та каталізаторів – всі вони основані на перехід розчиненого двохвалентного заліза у його нерозчинну тривалентну форму, яка випадає в осад. Очищення іонним обміном – метод в якому використовуються іонні смоли. Застосовується також зворотний осмос - це мембранний метод, який є сучасним та найефективнішим методом очищення питної води від заліза.

Читайте також