«Українська стратегія» на Рівненщині: Гройсман самостійно веде молодих і досвідчених на вибори

У липні жителям Рівненщини доведеться знову йти на виборчі дільниці й голосувати. Ці вибори не менш важливі, адже фактично обиратимемо прем’єр-міністра, котрий буде займатися розвитком економіки країни. А від цього залежать рівень наших зарплат, пенсій, можливостей для заробітку.

ГАЛЬМО ЗМІН В УКРАЇНІ

Сьогодні зміна парламентської системи необхідна як ніколи – це продемонстрували результати квітневих виборів. Про потребу перезавантаження парламенту говорили й в Кабінеті міністрів. Свої слова урядовці підкріплюють фактом - із 35 законопроектів, котрі були пріоритетними, потрібними для розвитку економіки народні депутати за рік ухвалили лише декілька. Задля справедливості треба зазначити, що це скликання народних депутатів затвердило чимало важливих рішень. Однак, ще більше потрібних рішень прийнято не було і це суттєво гальмує розвиток країни.

Очільник Уряду Володимир Гройсман давно закликав до зміни системи прийняття рішень парламентом. Він неодноразово наголошував щодо цього у своїх виступах після президентських виборів.

– На долю коаліції випало прийняття непростих рішень. Тоді вибір був такий: або приймати рішення, які забезпечать стабільність, які змінять стару зламану систему, або відмовитися від відповідальності й перейти в опозицію. Рішення було ухвалено відповідально. І тепер постало питання: «А що далі?». Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в державі, – зазначив під час нещодавнього виступу у парламенті Володимир Гройсман.

«ВІКНО» ДЛЯ ЗМІНИ СИСТЕМИ

На його переконання перезавантаження має бути системним: після зміни правил, за новим виборчим законодавством. Треба реформувати процедури, зняти депутатську недоторканність, яка «їх роз’їдає зсередини, вона дозволяє розширювати рамки і порушувати закон за який всерівно доведеться відповідати». За таким сценарієм якісно нові люди, від партій  «Люди важливі», «Голос» і багатьох інших політсил зможуть оздоровити українську політику і розпочати роботу ефективного механізму, який для них приготує нинішня Рада.

– Після 21 квітня ... у нас з'явилося унікальне вікно можливостей [...]Змінити виборчу частину і відкрити списки [...]Закріпити нашу реформу децентралізації. Серйозний пакет законів по європейській інтеграції [...]Економіка – пакет з майже 30 законів в українському парламенті. Я впевнений, що під це можна знайти більшість у Верховній Раді, – пояснює своє бачення щодо змін Гройсман.

До слова, перші кроки у реформуванні Верховної Ради уже зроблені. Зокрема, до другого читання передані два документи. Один із них передбачає новий розподіл посад у комітетах – пропорційно на основі пропозицій депутатських фракцій залежно від їх кількісного складу. Інша законодавча ініціатива покликана оптимізувати роботу парламентських комітетів, яких має бути не більше 20-ти та діяльність яких співвідноситиметься зі сферами профільних міністерств.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ОБРАВ ПРОТИСТОЯННЯ

Здавалося варто тільки продовжити процес перезапуску Верховної Ради. Однак, новообраний президент вирішив піти на конфронтацію з парламентом й оголосив про розпуск Ради. Народні обранці відповіли симетрично й «прокатала» президентську схему виборів.

У результаті програла країна адже у результаті цього протистоянння залишається стара неефективна виборча система. Після 21 липня ми не матимемо якісні «нові обличчя» у сесійній залі на Грушевського. А ті, кому вдасться зайти до Верховної Ради, змушені будуть працювати всю каденцію за старими законами. Таким чином зміни системи та нової якості політики ми не одержимо, бо система поглине нових людей.

НЕЗАСЛУЖЕНІ ОЦІНКИ

Конфлікту із парламентом президенту виявилося замало. Політичні експерти досі обговорюють його заяви про буцім-то неефективну роботу міністрів. Працівники деяких міністерств точно не заслужили на таке ставлення, адже упродовж трьох років демонстрували цілком пристойні результати.

Між іншим, не заслужив негативної оцінки і очільник Уряду. Адже за керівництва Гройсмана золотовалютні резерви збільшилися до $20 млрд, держборг зменшився, удвічі зросла середня заробітна плата, а мінімальна утричі.

Зважаючи на це, цілком логічною є заява Прем’єра про відставку, котру він одразу й написав. Таким чином Гройсман дає можливість Зеленському самому сформувати новий Уряду. А також самому взятися за стримування тарифів, боротьбу з «Нафтогазом» й уникнення дефолту .

– Я вважаю, що президент має негайно внести кандидатуру прем’єр-міністра і нового уряду і я вважаю, що це має відбутися у найкоротший термін […] Він своєю заявою взяв на себе всю відповідальність перед загрозами майбутнього, які є на порядку денному, – зауважив Прем’єр.

Звісно, що до призначення наступного складу Уряду, Гройсман продовжить виконувати свої обов’язки, адже має відповідальні державницькі переконання. Увесь Кабмін працюватиме в антикризовому режимі.

СТРІМКЕ ЗРОСТАННЯ РЕЙТИНГУ

Водночас, Володимиру Гройсману є чим займатися. Прем’єр очолить і поведе на вибори нову політичну партію «Українська стратегія». Нещодавно стало відомо, що політсила братиме участь у виборах окремо, без об'єднання із іншими партіями. Пропозиції «Українській стратегії» надходили, зокрема і від партії Порошенка.

– Такі пропозиції були, і багато політиків говорили між собою про різні можливості. Я прийняв рішення – я буду йти самостійно і це рішення для мене є остаточним. […] Я вважаю, що ми просто різні, – прокоментував Гройсман.

Варто зауважити, що рейтинг партії почав зростати одразу після заяви Гройсмана про участь у виборах. Уже сьогодні за «Українську стратегія», за дослідженням інституту «Основа»,  готові голосувати 2,9% опитаних з числа тих, хто визначився. Стрімкий ріст рейтингу за незначний час засвідчує, що партія Гройсмана злегкістю подолає виборчий бар’єр.

МОЛОДІ, АЛЕ З ДОСВІДОМ

Володимир Гройсман ставить собі за мету привести до Верховної Ради молодих людей, котрі знають як зробити успішним розвиток країни, котрі вже мають певний досвід у своїх сферах діяльності.

Власне до парламенту ці люди йдуть для зміни системи, яка заважає їм провадити реформування країни через застарілість парламентських процедур. «Українська стратегія» хоче розвинути економіку, а також захистити напрацювання у соціальній сфері – гарантувати і в подальшому зарплати лікарям «первинки», вчителям Нової українському школи, виплату монетизованих пенсій та субсидій.

– Для мене участь у виборах – не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, що ці кроки повинні бути реалізовані, – пояснює Гройсман.

За допомогою «Української стратегії» хоче допомогати розвиватися громадам Рівненщини Вікторія Костюк.

– Підтримую вектор реформи децентралізації, яка дозволила молодим людям очолити зміни на місцях, створила соціальні ліфти для молодих лідерів і забезпечила можливість взяти на себе відповідальність за розвиток громад. Важливим є те, які цінності об'єднують політичну силу та мета, заради якої ми об'єднуємося сьогодні. Ми, лідери своїх громад, хочемо й надалі розвивати малі території, беручи до уваги сучасні тенденції та креативну економіку, – пояснює своє бажання балотуватися від «Української стратегії» мешканка Смиги Вікторія Костюк.

 

*на правах реклами

Читайте також