Українські хустки з Америки та Канади «прилетіли» на свято до Рівного (ФОТО)

7 грудня - Свято української хустки.

Свято з’явилося зовсім нещодавно, але завдяки українській діаспорі воно відразу ж набуло статусу всесвітнього. Започатковане з метою об’єднати жінок різних професій, фаху, віку та національностей для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських родинах оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

Дівчата та жінки носили хустки впродовж усього року. Хустка була обов’язковим головним убором заміжньої жінки.

А ще вона була ознакою соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні.

Хустка свідчила і про рівень достатку родини: заможні жінки покривали голови хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

У День української хустини у приміщенні бібліотеки Рівненського центру ПТО ДСЗ з’явилася яскрава експозиція. Ініціатором чудової виставки стала бібліотекарка Антоніна Лисенко. Сюди «злетілися» українські хустки із різних куточків України та від діаспори Америки і Канади: тернові щоденного вжитку, вишукані святкові, є й хустки, яким по 100 та 200 років.

Розкішна експозиція «набрала ваги» і ледь умістилася на виставкових стендах. Тоді хустки лягли на плечі та огорнули голови своїх господинь. 

Джерело: Рівненський центр професійно-технічної освіти

Читайте також