Уляна Супрун у Рівному: що в.о. Міністра охорони здоров'я розповіла рівненським журналістам

До Рівного сьогодні, 31 травня, завітала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Зокрема, під час візиту вона відвідала одну з амбулаторій та поспілкувалась із журналістами.

Уляна Супрун відзначила, що Рівненська область ефективно рухається вперед у кампанії з вибору лікарів. З її слів, наразі вже майже 17% області підписало декларації, а це близько 190 тис мешканців. Загалом в Україні угоду з лікарем підписало близько 6,5 мільйонів громадян.

"Зараз на кожного пацієнта, який призначений в Центр первинної допомоги або в амбулаторію, є 240 грн виділено із державного бюджету через субвенцію. На тих, які вже підписали декларації зі своїми лікарями, в середньому лікарі за кожного пацієнта будуть отримувати 480 грн на рік - це вдвічі більше, ніж зараз отримують. Лікарі та медсестри первинної ланки вже отримуватимуть більше, їх зарплати не залежатимуть від тарифної сітки і сподіваємося, що будемо бачити все більше й більше центрів, які переходитимуть на нову систему фінансування," - зазначила пані Супрун.

До слова, в.о. Міністра охорони здоров'я сподівається, що незабаром вирішиться питання щодо програми сільської медицини, а саме реконструкції чи будівництва сільських амбулаторії, забезпечення транспортом, ліками, підвищенням кваліфікації лікарів.

Зокрема, увагу журналістів привернув закон "Про трансплантацію", адже незабаром кожен українець за бажанням зможе передати свої органи після смерті. Заплановано, що закон вступить у дію 1 січня 2019 року.

"Там передбачено створення нового центрального органу виконавчої влади, який займатиметься трансплантологією. МОЗ має створити цей ЦОВВ, а ЦОВВ має створити і реєстри донорів, і реєстр реципієнтів, а це дуже багато роботи і будуть потрібні кошти. В нас вже є розробки декотрих планів. В законі передбачено навчання на траспланкоординаторів - це люди (не лікарі), але які працюють в лікарні та координують цей процес. Вже є навчальні програми. Є також навчання для лікарів, щоб вони навчилися як спілкуватися з родиною людини, яка має смерть мозку, щоб вони передали органи на трансплантацію," - повідомила Уляна Супрун.

Наразі відомо, що за кожним органом буде окремий реєстр. 

За попередньою інформацією, в Україні буде закуплено 52 гелікоптери, які зможуть постачати органи в інші міста.

 

Читайте також